Dla właściwych przemian kompostowych ważny jest stosunek węgla do azotu. Gdy na kompost trafiają resztki ubogie w azot, czyli opadłe liście, sucha słoma, uschłe chwasty i trawa, musimy jego ilość uzupełnić, dodając np. obornik, pomiot ptasi i resztki roślin motylkowych lub zasilamy np. mocznikiem w ilości 1 kg/1 m3 materiału. Tuż przed zimą pryzmę kompostową należy okryć kilkucentymetrową warstwą słomy, trocin lub ziemi.
Miejsce na rozsadnik powinno być nasłonecznione
Gdy zbiory warzyw są na ukończeniu, a na zagonach pozostają tylko warzywa przeznaczone do zimowania, np. jarmuż, brukselka, pietruszka czy szpinak ozimy, zabieramy się za prace uprawowe. W pierwszej kolejności szykujemy zagony z myślą o najwcześniejszych warzywach. Wiosną wystarczy tylko glebę zagrabić i rozpocząć siew i sadzenie rozsad. Glebę ciężką, zlewną przekopujemy, bez rozbijania skib, w tzw. ostrej skibie, która poprawia strukturę gleby. Niskie temperatury kruszą zwięzłą strukturę, dzięki czemu powstają gruzełki glebowe, konieczne dla dobrego funkcjonowania systemu korzeniowego. Czynność przeprowadzamy po nawożeniu organicznym i mineralnym. Dla większości warzyw wniesione nawozy organiczne są niewystarczające, więc należy zastosować nawożenie mineralne, uzupełniające. Jesienią można wysiać pełną zalecaną dawkę nawozów potasowych, fosforowych i magnezowych, z których będą korzystały uprawy kolejnego sezonu. Do najbardziej żarłocznych warzyw należy dynia, kapusta, kalafior i rabarbar, mniej wymagające są ogórki, papryka, por, seler, burak i pomidor.