Jednym z głównych tematów trwającej właśnie w Krakowie II Międzynarodowej Konferencji Lekarzy Weterynarii – Specjalistów Chorób Świń są możliwości ograniczenia stosowania antybiotyków w produkcji trzody chlewnej. Konieczność zmniejszania stosowania tych substancji wynika przede wszystkim z narastającego problemu lekooporności bakterii, które powodują choroby zarówno u świń, jak i u ludzi. Jak wskazywał Rens van Dobbenburgh z Europejskiej Federacji Lekarzy Weterynarii, według najnowszych prognoz w 2050 r. główną przyczyną zgonów u ludzi będzie niemożność leczenia, którą spowoduje właśnie lekooporność. Każdego roku w związku z tym problemem może umierać nawet 10 mln ludzi.
W związku z narastającym problemem już w 2011 r. rozpoczęto szczegółowy monitoring zużycia antybiotyków w krajach Unii, a większość krajów przyjęła wewnętrzne plany redukcji wykorzystania tych substancji w weterynarii.
– Dzięki temu do 2018 r. we Wspólnocie spadło zużycie antybiotyków o 34%, a co szczególnie istotne zdecydowanie ograniczono użycie cefelsporyn 3. i 4. generacji, polimyksyny oraz fluorochinolonów, wykorzystywanych również w medycynie ludzkiej – relacjonował van Dobbenburgh. Natomiast w Polsce w monitorowanym przedziale czasowym zużycie antybiotyków w produkcji zwierzęcej niestety wzrosło.
Jak ograniczyć stosowanie antybiotyków w produkcji świń?

