Wpływ EZŁ i globalnych zmian na europejską produkcję świń
Sesję „Świnie” rozpoczynamy od Marcusa Fiebelkorna z Duńskiego Związku Producentów Świń, który opowie o tym, co oznacza dla produkcji trzody w Europie zmiana układu sił na świecie oraz Europejski Zielony Ład.
Specjalista zaznaczył, jaką transformację w ostatnich latach przeszła produkcja w Chinach, która ma ogromny wpływ na globalny eksport wieprzowiny. Zmiany pojawiły się także w Europie – szczególnie w Niemczech, Polsce i Danii, gdzie produkcja sukcesywnie spada. Spada także spożycie wieprzowiny.
– Spodziewamy się spadku produkcji w Europie od 4-7% - mówił Fiebelkorn – Co powinno teoretycznie poprawić ceny, prawda?
– Gdzie możemy się spodziewać wzrostu produkcji w hodowli przyzagrodowej, czy dużych fermach? To pytanie retoryczne – mówił Marcus Fiebelkor zaznaczając, jak zmienia się produkcja świń w Europie i na świecie.
Ekspert mówił także o tym, jaki jest związek między kosztami produkcji świń a wysokim dobrostanem zwierząt.
- Im bardziej wzrastają koszty produkcji, tym bardziej hodowcy muszą zwracać uwagę na to, co dzieje się na krajowym rynku - twierdzi Fiebelkorn - Z perspektywy niemieckich producentów brakuje krajowych prosiąt. Skąd hodowcy kupią materiał hodowlany? Nie ze wschodu z małych gospodarstw, nie z Austrii i Szwajcarii, ale Holandii i Danii.
Aktualnie problemem nie są ceny tuczników, ale koszty produkcji, które prowadzą do spadku opłacalności, zarówno w Niemczech, jak i w Polsce.
- Wzrost cen jest konieczny! - mówił Fiebelkorn - Jeśli ceny nie wzrosną, produkcja będzie spadać.
Największym problemem Europy jest teraz ASF i jak zaznacza ekspert, najgorszy scenariusz to taki, w którym wirus dotrze do Hiszpanii.