Ministerstwo rolnictwa przygotowało sektorową analizę zachowania poszczególnych rynków rolnych od początku epidemii koronawirusa. Dzisiaj prezentujemy sytuację na rynku mięsa drobiowego.
Uzależnieni od eksportu
Polska od 2014 r. jest największym producentem mięsa drobiowego w UE, a chów drobiu jest najbardziej intensywnym kierunkiem produkcji zwierzęcej w kraju. Analitycy resortu rolnictwa podkreślają, że rozwój produkcji drobiarskiej w Polsce jest uzależniony przede wszystkim od możliwości lokowania nadwyżek produkcji na rynkach zagranicznych – głównie w krajach UE, ale również w coraz większym stopniu na rynkach krajów trzecich. Znaczny wpływ na sytuację ekonomiczną krajowego drobiarstwa ma również popyt wewnętrzny na mięso drobiowe.
Rynek drobiu 2020
Na sytuację na krajowym rynku drobiu w okresie pandemii koronawirusa miały wpływ następujące uwarunkowania rynkowe:
- wysoka produkcja drobiu w 2020 r.,
- ogniska grypy ptaków wykryte na niektórych obszarach Polski skutkujące zamknięciem części rynków pozaunijnych dla polskiego eksportu drobiu,
- rozwój pandemii koronawirusa powodujący ograniczenia logistyczne w handlu międzynarodowym,
- zmniejszenie popytu wewnętrznego na drób ze strony sektora HoReCa.