Interwencja na rynku mleka
Od kilku tygodni działa skup w ramach prywatnego przechowalnictwa mleka w proszku, masła i serów. Jakie jest zainteresowanie tym mechanizmem i w jakim stopniu wpłynął on na rynek?
Biorąc to pod uwagę KE zgodziła się na interwencję publiczną i wprowadzenie mechanizmu prywatnego przechowywania OMP, masła i serów. Za przechowywanie poszczególnych produktów przyznawana będzie rekompensata w wysokości: 9,83 i 0,43 euro/t (masło), 5,11 i 0,13 euro/t (OMP) i 15,57 i 0,4 euro/t (ser). W przypadku masła i OMP opłata dotyczy magazynowania minimum 10 ton przez 3–6 miesięcy. Bruksela nie podała limitu ilościowego, tłumacząc, że taka informacja mogłaby być dodatkowym czynnikiem zakłócającym równowagę na rynku.
Inaczej jest w przypadku serów. Oprócz mniejszego tonażu (0,5 t) i 2–6-miesięcznego składowania, wyznaczono limit 100 tys. ton dla całej UE. Połowa z tej puli (52,8 tys. ton) przypadła Niemcom, Francuzom i Włochom. Tuż za nimi z limitem 8,72 tys. ton uplasowała się Holandia wraz z Polską (8,27 tys. ton).
Wnioski o dopłaty do prywatnego przechowywania masła, OMP i sera można było składać od 7 maja br. Ile wpłynęło wniosków i przedsiębiorcy z jakich krajów zdecydowali się je złożyć? Zamów prenumeratę i czytaj w czerwcowym wydaniu dodatku specjalnego top bydło.
mj/fot. Sierszeńska