Wskaźnik cen żywności Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa – FAO (FFPI) wzrósł po raz kolejny do rekordowego poziomu, osiągając 159,3 punktów w marcu 2022 r. To oznacza, że indeks wzrósł o 17,9 punktów (12,6%) od lutego. To nowy najwyższy wynik od czasu powstania indeksu w 1990 r. Na marcowy FFPI wpływają rekordowe wyniki jego składowych: podindeksów olejów roślinnych, zbóż i mięsa, a także znaczne wzrosty podindeksów dla cukru i produktów mlecznych.
Ceny zbóż na szczytowym poziomie
Marcowy indeks cen zbóż FAO wyniósł średnio 170,1 punktów, co oznacza wzrost o 24,9 punkty (17,1%) od lutego 2022 r. – to najwyższy wynik od 1990 roku.
Wskaźnik odzwierciedla wzrost światowych cen zbóż, w dużej mierze spowodowany wojną w Ukrainie i problemom eksportowym zaatakowanego kraju, oraz, w mniejszej skali, obłożenia sankcjami Rosji. Spodziewany spadek eksportu z regionu Morza Czarnego pogorszył i tak już ograniczoną globalną dostępność pszenicy. W związku z obawami dotyczącymi stanu upraw w Stanach Zjednoczonych, światowe ceny pszenicy gwałtownie wzrosły w marcu aż o 19,7%. FAO opublikowała również nowy raport Cereal Supply and Demand Brief , który zawiera prognozę globalnej produkcji pszenicy w 2022 r. na poziomie 784 mln ton, co oznacza wzrost o 1,1% w stosunku do 2021 r.
Tymczasem ceny takich zbóż, jak kukurydza, jęczmień i sorgo wzrosły o średnio 20,4% i osiągnęły szczytowy poziom, licząc od 1990 r. Szczególnie kukurydza, której spodziewamy się mniej ze względu na ograniczoną podaż z Ukrainy, głównego eksportera, w połączeniu z wysokimi kosztami energii i nakładów, przyczyniły się do 19,1% wzrostu światowych cen kukurydzy w marcu. Silna koniunktura na rynkach kukurydzy wpłynęła na inne zboża gruboziarniste: ceny sorgo wzrosły o 17,3%, podczas gdy niepewna podaż dodatkowo zwiększyła nacisk na i tak już napięty rynek jęczmienia, którego ceny podniosły się o 27,1% od lutego.
Jedynym ziarnem, które charakteryzuje inny trend, jest ryż – jego marcowe ceny nieznacznie zmieniły się w porównaniu z lutym i nadal były o 10% niższe niż przed rokiem.
Podsumowując rok zbiorów zbóż 2021, szacunki FAO wskazują na światową produkcję na poziomie 2 799 mln ton, czyli nieznacznie więcej niż w 2020 r.