Prognoza ekspertów IGC dotycząca światowej produkcji zbóż (pszenicy i zbóż gruboziarnistych) w sezonie 2022/2023 została nieco obniżona (miesiąc do miesiąca), głównie z powodu mniejszych szacunków dotyczących pszenicy i obecnie światowe zbiory oceniane są na 2 mld 255 mln ton. Tym razem eksperci Rady skupili się na perspektywach głównych eksporterów z półkuli południowej, idąc w ślad za rosnącymi obawami dotyczącymi upraw ozimych w Argentynie. Chociaż oczekuje się, że plony w Australii będą wysokie, to ostatnie ulewne deszcze zwiększyły ryzyko utraty jakości na obszarach wschodnich tego kontynentu.
Oczekuje się, że światowa produkcja zbóż w porównaniu do poprzedniego sezonu w 2022/23 spadnie o 33 mln ton, co stanie się przy mniejszych uprawach kukurydzy (–53 mln t) i sorgo (–1 mln t), przy jednoczesnym wzroście zbiorów pszenicy (+10 mln t), jęczmienia (+6 mln t), owsa (+2 mln t) i innych zbóż gruboziarnistych (+3 mln t).
W połączeniu z większą liczbą pasz kukurydzy, całkowite zużycie jest o 1 mln t wyższe niż prognozowano przed miesiącem. Jednak eksperci przewidują, że światowa konsumpcja określona na poziomie 2 mld 272 mln ton będzie niższa o 1% w porównaniu do poprzedniego sezonu. Oznacza to pierwszy roczny spadek od sezonu 2015/16, związany głównie ze zmniejszonym spożyciem na paszę i wykorzystaniem do przemysłu.