- W czerwcu opady przyczyniły się do przyrostu masy biologicznej warzyw zwłaszcza kapustnych, a wegetację tych warzyw poprawiły jeszcze dalsze opady deszczu jakie wystąpiły w pierwszej dekadzie lipca. W związku z tym szacuje się wyższe plony zwłaszcza późnych odmian warzyw, których jednak ostateczne plony będą zależne od dalszego przebiegu warunków pogodowych w następnych miesiącach – ocenia GUS w najnowszym „Wstępnym szacunku głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2020 r.”.
Na obecnym etapie łączną produkcję warzyw gruntowych (wczesnych i późnych) GUS szacuje na niespełna 4,1 mln t, tj. na poziomie o blisko 6 proc. wyższym w porównaniu do roku ubiegłego, jednak o ostatecznej wysokości zbiorów zadecydują warunki dalszej wegetacji.
- Biorąc pod uwagę aktualną sytuację, przewiduje się zwiększenie produkcji wszystkich podstawowych gatunków warzyw gruntowych w stosunku do poprzedniego sezonu z wyjątkiem produkcji pomidorów gruntowych. Częste opady deszczu w kolejnych miesiącach i zmienna pogoda sprzyjały wzrostowi roślin, jednak obserwowało się słabsze kwitnienie i wiązanie owoców, ponadto na plantacjach obserwuje się brązowienie, żółkniecie i usychanie dolnych liści – zaznacza GUS.