Tohumus to gwarantowana jakość pochodząca z autorskiej technologii i naturalnego surowca
Wprowadzenie do gleby związków humusowych stanowi jeden ze sposobów umożliwiających zwiększoną produkcję żywności o dobrych parametrach jakościowych, przy jednoczesnym zachowaniu żyzności gleby. Pierwszym produktem powstającym na nowej instalacji będzie Tohumus, organiczno-mineralny stymulator wzrostu roślin. Zgodnie z założeniami, do końca drugiego kwartału 2022 roku portfolio zostanie powiększone o trzy kolejne produkty humusowe. Wśród odbiorców nowego produktu Grupy Azoty znalazła się firma Poli-Farm, produkująca m.in. elicytory i stymulatory dla roślin.
To, co wyróżnia kwasy humusowe Grupy Azoty na tle innych tego typu produktów, to przede wszystkim gwarantowana jakość. Produkcja kwasów humusowych odbywa się na nowej linii przy zastosowaniu autorskiej technologii wytwarzania stymulatorów wzrostu z naturalnego surowca, jakim jest węgiel brunatny. Proces tan zachodzi przy użyciu stosunkowo niskich temperatur (40–50°C), które nie powodują degradacji łańcuchów kwasów humusowych, tym samym zwiększając ich skuteczność w wykorzystaniu rolniczym.
Skuteczność produktu Tohumus oceniana była przez m.in. Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy oraz Instytut Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy w Skierniewicach, które to instytucje potwierdziły znaczący wpływ na przyrost masy korzeniowej oraz zwyżkę plonu. Technologię wytwarzania opracowano na podstawie badań laboratoryjnych, które doprowadziły do uzyskania patentu i w konsekwencji wybudowania instalacji produkcyjnej.