W zależności od stopnia porażenia głownią kukurydzy choroba ta doprowadza do zmniejszenia plonu i ograniczenia wartości pokarmowej kiszonki. Na każde 10% stopnia porażenia, plon suchej masy spada nawet o 20%. Udział kolb w całej roślinie zmniejsza się o około 10%. Ponadto dalsze dojrzewanie jest zakłócone lub spowolnione.
Zawartość suchej masie w ziarnie jest wtedy często nawet o 8% niższa niż w zdrowej kolbie. Ponieważ grzyb wykorzystuje do wzrostu łatwo dostępne węglowodany z łodygi i kolby, zawartość energii w zainfekowanych roślinach również spada. Zawartość błonnika, białka i popiołu wzrasta. Badania przeprowadzone w Bawarii wykazały, utratę energii o ponad 1 MJ NEL na kg suchej masy przy porażeniu przekraczającym 50%.
Kiedy zbierać kukurydzę?
Nie jest możliwe kontrolowanie inwazji choroby. To, czy wczesne zbiory mają sens, zależy od stadium dojrzałości, stopnia porażenia i warunków panujących na polu.
Rolnicy, którzy żywią kiszonką z kukurydzy krowy mleczne, powinni zbierać dojrzałe kolby tylko wtedy, gdy presja inwazji wzrośnie powyżej 20%. W przeciwnym razie niska zawartość suchej masy (ok. 25%) i niska zawartość energii powodują zbyt niską wydajność końcową paszy.
Zbierać kolby można już od porażenia przekraczającego 10%. W takim przypadku wzrost wartości paszy wynikający z dalszego dojrzewania jest mniejszy niż strata spowodowana wzrostem udziału głowni kukurydzy.
Rolnicy, którzy używają kiszonki z kukurydzy w biogazowni, mogą zbierać plony natychmiast po osiągnięciu 25% zawartości suchej masy w całej roślinie. W przeciwnym razie straty gazu spowodowane głownią są większe niż w przypadku przedwczesnego zbioru.
Z fitosanitarnego punktu widzenia eksperci zalecają zbiór najpóźniej przy 30% suchej masy. Powinno to zapobiec pękaniu zgorzeli i zmniejszyć ilość zarodników w glebie.