Mowa o koprze włoskim, którego częścią jadalną jest zgrubienie i mięsista podstawa ogonków liściowych. Koper włoski zawiera wiele witamin i soli mineralnych, ale najbardziej znany jest matkom. Stosują go bowiem w diecie niemowląt do regulacji trawienia. Seniorom zaś poprawia samopoczucie i odmładza.
Druga połowa lipca to ostatni dzwonek, by wysiać nasiona tego ciekawego warzywa. Nasz koper ogrodowy to rośliny dorastające do 30 cm wysokości. Koper włoski bije go wysokością na głowę, osiągając niekiedy 200 cm, a zarówno zgrubienia, jak i pędy czy piórka znajdą zastosowanie w kuchni – także ze względu na jego anyżowy aromat.
Na jakim stanowisku najlepiej siać fenkuł?
Koper włoski, inaczej fenkuł, najlepiej rośnie w miejscach osłoniętych od wiatrów, ciepłych, na glebach średnich, zasobnych w próchnicę, o lekko zasadowym odczynie. Potrzebuje dużo słońca. Pod jego uprawę nie nadają się gleby ciężkie, gliniaste ani lekkie piaszczyste. Można go uprawiać w drugim roku po oborniku, gdyż nie wymaga świeżych nawozów organicznych. Tuż przed siewem podaje się nawozy mineralne zawierające potas i fosfor, a tuż po wschodach nawozy azotowe w dawce 50 g/10 m².
Najlepsza pora wysiewu kopru to czerwiec – lipiec, choć wcześniejszy siew, np. w maju, też jest możliwy. Nie jest jednak polecany, gdyż rośliny mają tendencję do wybijania w pędy kwiatostanowe. Uprawia się go głównie jako poplon. Nasiona wysiewa się w rzędy odległe o 30 do 40 cm, a gdy siewki wytworzą dwa liście właściwe, rośliny przerywamy, pozostawiając je co 20 cm w rzędzie.