Tegoroczne mrozy zachwiały produkcją owoców pestkowych
W styczniu tego roku pisaliśmy o tym, iż styczniowo - marcowe mrozy uszkodziły uprawy również, w krajach basenu Morza Śródziemnego. Przede wszystkim straty poniosła Hiszpanii, gdzie mróz uszkodził uprawy warzyw. Druga fala, długie i silne przymrozki na przełomie pierwszego i drugiego kwartału tego roku, miały silnie oddziaływały na sady, głównie owoców pestkowych całej południowej Europy. Alarm podnosili sadownicy z Francji, Grecji, Włoszech oraz Hiszpanii. Dane meteorologiczne wskazują, że w kwietniu zanotowano w tych krajach najniższą temperaturę od 30 lat, a regionalnie wystąpił również grad. Najbardziej ucierpiały sady, które zakończyły już kwitnienie. Należało się spodziewać, że nietypowe warunki pogodowe znacząco ograniczą wielkość produkcji czereśni, moreli, nektarynki, brzoskwini w tym sezonie.
Europa dużo gorzej
Analityk sektora Food&Agri BNP PARIBAS Bank Polska, Karolina Załuska wyjaśnia, że silne wiosenne mrozy uszkodziły uprawy brzoskwiń, nektarynek i moreli w sadach na południu Europy.
- Cztery państwa członkowskie - Hiszpania, Włochy, Grecja i Francja – dostarczają ponad 95% produkcji ciepłolubnych owoców pestkowych tj. brzoskwini, nektarynek i moreli w UE (sama Hiszpania – aż 42% całkowitej produkcji Unii). Po silnych wiosennych mrozach, wichurach i opadach gradu, które dotknęły Włochy, Grecję i Francję, produkcja brzoskwiń, nektarynek i moreli w 2021 r. będzie jedną z najniższych w Europie w przeciągu ostatnich 30 lat i szacuje się, że spadnie w UE o 36% w stosunku do średniej z pięciu ostatnich lat. Hiszpania, największy w Europie producent owoców pestkowych, prognozuje zbiory brzoskwiń i nektarynek na poziomie 1,2 mln ton, czyli o 20 % mniejszym w porównaniu z średnią pięcioletnią. Z kolei zbiory moreli zmniejszą się o 1/3. Szacuje się, że we Włoszech produkcja brzoskwiń i nektarynek będzie o 45 % mniejsza niż średnia z pięciu ostatnich lat, a moreli – o 37 proc. - zaznacza Załuska.