Dereń jadalny – odmiany, uprawa, owoce
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Dereń jadalny – odmiany, uprawa, owoce

11.01.2020

W Polsce dereń jest prawie zapomnianą rośliną przez sadowników i nie tylko. A może dzięki jej uprawie poszerzymy asortyment produkcji i uzyskamy dodatkowe źródło dochodu. Okres zimowy pozwoli przemyśleć, czy warto rozpocząć uprawę i jaki areał przeznaczyć.

Dereń ma bardzo szerokie zastosowanie i jest cenną rośliną z uwagi na owoce, pestki, liście, drewno oraz korzenie. Tę roślinę znano u nas już w średniowieczu a z twardego dereniowego drewna robiono koła, broń i wiele innych. Dziś uprawia się go głównie dla owoców, a te zyskują na obecnym rynku na znaczeniu. Jest wiele plantacji o powierzchni od 0,5 do 1 ha, z których owoce sprzedawane są na rynkach lokalnych. Sytuacja ta jednak może ulec zmianie, zważywszy na ceny tych owoców, które wahają się w granicach 20 do 25 zł/kg.

Nawet 200 kg z jednego krzaka

To duży krzew, dorastający do 6 m wysokości o kulistej bądź spłaszczonej koronie. Należy do roślin długowiecznych, owocujących nawet 150 lat. Na przełomie lutego i marca całą roślinę pokrywają miododajne, żółte kwiaty zebrane w baldachy po kilkanaście sztuk. Warto również zauważyć, że zarówno kwiaty, jak i pąki kwiatowe są odporne na niskie temperatury i wytrzymują nawet srogie mrozy. Dzięki wczesnemu kwitnieniu często jest uprawiany w ogrodach jako roślina ozdobna. Owoce derenia to pestkowce o długości ok. 2 cm, o barwie czerwonej, bordowej, a ostatnio także żółtej, dojrzewają w sierpniu i wrześniu. Ich wadą jest szybkie osypywanie, szczególnie w suchych latach i nierównomierne dojrzewanie. Na dobrze prowadzonej plantacji z jednego 10-letniego krzaka można uzyskać od 30 kg owoców, 15-, 20-letniego do 80 kg owoców a ze 100-letniego nawet 150 do 200 kg. Owoce są przeznaczone do stosowania na różnym etapie dojrzałości. Zielone owoce się kisi, czerwone i twarde suszy i kandyzuje a z dojrzałych robi się dżemy, konfitury, marmolady, a także dereniówkę.

Od czego zacząć?

Jeżeli zaś chodzi o jego preferencje glebowe, to może rosnąć na glebach suchych, ubogich w składniki pokarmowe. Najlepsze jednak stanowisko to gleba lessowa lub gliniasto-piaszczysta. Najlepsze będą gleby o pH 7–8. Pod jego uprawę warto wybrać stanowisko o słonecznej wystawie, bo to gatunek światłolubny. I jako atut w uprawie należy podkreślić odporność na choroby i szkodniki, co predysponuje go do upraw ekologicznych. Plantacje prowadzi się w formie niskich krzewów o szerokiej koronie bądź w formie drzew formowanych na niskim pniu do 3–5 konarów. Ponieważ dobrze znosi cięcie, można go formować bez obaw a dodatkowo zyskujemy owoce o większej masie i lepszej jakości. Im wcześniej rozpoczniemy jego formowanie, tym lepiej, gdyż z wiekiem jego drewno staje się coraz twardsze i cięcie będzie utrudnione. Rośliny sadzimy w rzędzie co ok. 2 m, natomiast między rzędami zachowujemy odległość 4-metrową, przy glebie żyznej odstępy zwiększamy do 3x5 m. Jako materiał nasadzeniowy wybierajmy 2-, 3-letnie okulanty z uformowanym pniem i co bardzo ważne, musimy uprawiać co najmniej 2 lub 4 odmiany szlachetne, a każda z nich będzie zapylaczem, co podniesie zawiązywanie owoców i plonowanie. W pierwszych latach uprawy chwasty niszczymy mechanicznie, w kolejnych można już zastosować walkę herbicydową, z wykluczeniem upraw ekologicznych. Tu zda egzamin ściółkowanie roślin, które ograniczy rozwój chwastów i zatrzyma parowanie wody z gleby. Jeśli zaś chodzi o nawożenie, to należy pamiętać, że dereń nie lubi nadmiernego nawożenia. Lepiej dawkę posypową podzielić na kilka mniejszych, aby nie doprowadzić do poparzenia korzeni. Główna masa korzeni znajduje się bowiem na głębokości do 80 cm i rozkłada się poziomo.

Najlepsze odmiany

Wśród ogromnej ilości odmian derenia jadalnego, sporym zainteresowaniem cieszą się nasze polskie odmiany oraz ukraińskie. Do uprawy w naszym klimacie polecane są szczególnie odmiany polskie pochodzące z Bolestraszyc oraz ukraińskie. Wśród nich największym uznaniem i zainteresowaniem cieszy się najwcześniejsza Dublany o dużych, ładnych i słodkich owocach, Szafer na plantacje deserowe i przetwórcze oraz Bolestraszycki o dużych, ciemnych i smacznych owocach, a także z odmian późniejszych Podolski i Florianka. Wśród odmian ukraińskich na uwagę zasługuje najwcześniejsza Nikołka i Elegantnyj, której owoce nie opadają po dojrzeniu, jako średnio wczesna polecana jest Elena o bardzo smacznych, ciemnych owocach, Radost oraz Swietlaczok. Ciekawą odmianą ukraińską o ciemnych owocach dobrze odchodzących od pestki jest Starokijewski. W naszych warunkach również uda się ukraiński Semen i Władymirski. Należy wspomnieć, że w handlu są również odmiany żółto owocowe np. Jantarnyj, Nieżnyj, Bukowiński czy Alosza. Nie polecane do uprawy są odmiany słowackie, które rodzą małe owoce, nieprzydatne do uprawy towarowej.

CZYTAJ CAŁY ARTYKUŁ W www.tygodnik-rolniczy.pl
r e k l a m a

Kto zarobił na wzroście cen nawozów i gdzie trafia ukraińskie zboże? NIK to sprawdzi

23.10.2022

Na podstawie wniosku KRIR - Najwyższa Izba Kontroli będzie kontrolować polski rynek rolny. NIK ma sprawdzić czy wysokie ceny nawozów mają swoje odzwierciedlenie w kosztach produkcji, czy ktoś zarobił na rolnikach oraz co się dzieje ze zbożem i rzepakiem z Ukrainy, który trafia do Polski.

Prezes Najwyższej Izby Kontroli uwzględnił wniosek Krajowej Rady Izb Rolniczych i zajmie się dwoma tematami, które w ostatnim czasie mają ogromny wpływ na rynki rolne w Polsce: wysokie ceny nawozów oraz to jak ceny ziarna importowanego z Ukrainy wpływają na ceny zbóż w Polsce. 

Import zboża z Ukrainy wpływa na ceny zboża w Polsce - w jaki sposób?

Wiktor Szmulewicz, prezes samorządu rolniczego w swoim piśmie do szefa NIK zwraca uwagę na spadek cen zbóż w Polsce w ostatnim czasie, co znacznie pogarsza sytuację polskich rolników, ponieważ w tym roku znacznie wzrosły im koszty produkcji zbóż. Izby rolnicze chcą, aby kontrolerzy NIK sprawdzili w jakim stopniu wpływ na to miało otwarcie polskiej i unijnej granicy na ziarno z Ukrainy. 

– Rozumiemy trudną sytuację rolników ukraińskich, ale pomoc dla tych producentów nie może odbywać się kosztem polskich rolników, którzy z powodu niskich cen i braku możliwości sprzedaży zapasów mogą być zagrożeni upadkiem gospodarstw, tym bardziej, że wkrótce będą żniwa – napisał Wiktor Szmulewicz, prezes KRIR.

Obawom szefa samorządu rolniczego wtórują także przedstawiciele Lubelskiej Izby Rolniczej. W ich opinii, to głównie rolnicy z Lubelszczyzny i Podkarpacia w największym stopniu ponoszą konsekwencję napływu zbóż, kukurydzy i rzepaku z Ukrainy. Z tego powodu zarząd LIR chciałby dowiedzieć się jaka jest rzeczywista skala importu ziarna z Ukrainy i ile tego zboża zostaje w Polsce. Lubelscy rolnicy chcą także poznać listę podmiotów gospodarczych importujących te surowce na terytorium Polski. Według przedstawiciele LIR pozwoli, to lepiej zarządzać tym ryzykiem oraz podjąć odpowiednie kroki w przyszłości.

Przedstawiciele Krajowej Rady Izb rolniczych poprosili Mariana Banasia, prezesa NIK, aby ta instytucja zbadała:

  • czy zboże importowane z Ukrainy jest w Polsce tylko tranzytem i trafia ostatecznie do kolejnych państw czy część z tego ziarna zostaje w polskich magazynach? 
  • które zboże w polskich portach jest ładowane w pierwszej kolejności: ukraińskie czy polskie, a jeżeli to ziarno zza wschodniej granicy ma priorytet, to czy przez to polskie zboże nie może być eksportowane ze względu na ograniczone możliwości przeładunkowe?
  • czy ziarno ukraińskie spełnia polskie i unijne wymogi fitosanitarne?
CZYTAJ ARTYKUŁ
r e k l a m a

Czy działka nabyta po ślubie wlicza się do wspólnoty majątkowej małżeńskiej?

21.10.2022

Chciałabym zakupić działkę do majątku odrębnego, a potem przekazać ją synowi z pierwszego małżeństwa. Czy jest to możliwe, skoro mam wspólność majątkową małżeńską od ponad 20 lat? Jakie składniki wchodzą w skład majątku odrębnego małżonków?

Czym jest małżeńska wspólność majątkowa?

Artykuł 31 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego określa, że z chwilą zawarcia małżeństwa powstaje między małżonkami z mocy ustawy wspólność majątkowa (wspólność ustawowa) obejmująca przedmioty majątkowe nabyte w czasie jej trwania przez oboje małżonków lub przez jednego z nich (majątek wspólny). Przedmioty majątkowe nieobjęte wspólnością ustawową należą do majątku osobistego każdego z małżonków.

Majątek osobisty każdego z małżonków - czyli jaki?

Z kolei według art. 33 k.r.o., do majątku osobistego każdego z małżonków należą m.in.: przedmioty majątkowe nabyte przed powstaniem wspólności ustawowej oraz nabyte przez dziedziczenie, zapis lub darowiznę (chyba że spadkodawca lub darczyńca inaczej postanowił). Należą do niego też te służące wyłącznie do zaspokajania osobistych potrzeb jednego z małżonków. Majątkiem osobistym są również prawa niezbywalne, które mogą przysługiwać tylko jednej osobie, oraz przedmioty majątkowe uzyskane z tytułu nagrody za osobiste osiągnięcia jednego z małżonków. Do majątku osobistego wlicza się ponadto przedmioty uzyskane z tytułu odszkodowania za uszkodzenie ciała lub wywołanie rozstroju zdrowia albo z tytułu zadośćuczynienia za doznaną krzywdę.

Istotne jest źródło finansowania

W skład majątku odrębnego wchodzą także przedmioty majątkowe nabyte w zamian za składniki majątku osobistego, chyba że przepis szczególny stanowi inaczej. Przykładowo, gdyby przed wstąpieniem w związek małżeński była Pani właścicielką lokalu, a potem go sprzedała i z tych pieniędzy zakupiła działkę budowlaną, wtedy należy podać te informacje w akcie notarialnym, że pieniądze na zakup działki pochodzą ze sprzedaży lokalu, który był własnością osobistą.

Reasumując: to, czy może Pani nabyć działkę budowlaną do majątku osobistego, zależy głównie od źródła jej finansowania.

dr hab. Aneta Suchoń, prof. UAM
fot. M. Czubak

CZYTAJ ARTYKUŁ

Poddzierżawy - dla kogo? Ilu rolników korzysta?

20.10.2022

Od 2017 roku Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa poddzierżawił jedynie 5 tys. ha gruntów W jakich sytuacjach rolnik może liczyć na zgodę KOWR na poddzierżawienie gruntów od dzierżawcy?

Poddzierżawianie gruntów wzbudza w ostatnim czasie wiele emocji. O wyjaśnienia w tej sprawie poprosiła resort rolnictwa opozycja. - Od początku września biura poselskie są wręcz zasypywane informacjami i pytaniami od małopolskich (ale nie tylko) rolników odnośnie do bulwersującej sprawy poddzierżawy 141 ha gruntów rolnych we wsi Kępie pod Miechowem w Małopolsce przez rodzinę (brata) Norberta Kaczmarczyka, sekretarza stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Oburzenie rolników wzbudza zarówno opisany przez portal WP.pl tryb przystąpienia do umowy poddzierżawy członków rodziny wiceministra, jej podpisanie (zatwierdzenie wniosku przez samego ówczesnego dyrektora generalnego KOWR), wysokość czynszu dzierżawnego poddzierżawy, a w szczególności fakt, że powierzchnia całkowita poddzierżawionych nieruchomości dla jednego użytkownika (rolnikowi niespokrewnionemu z dotychczasowym dzierżawcą, prowadzącemu gospodarstwo na odległość, spoza danej gminy/gmin graniczących – nieposiadającemu gruntów rolnych w gminie, gdzie znajduje się nieruchomość, lub w gminie sąsiedniej, o powierzchni powyżej 100 ha) to aż 141 ha – napisała w interpelacji Dorota Niedziela oraz Kazimierz Plocke z Platformy Obywatelskiej, którzy zadali szereg pytań dotyczących praktyki związanej z poddzierżawianiem gruntów.

CZYTAJ ARTYKUŁ

Przeczytaj także

Jak wybrać mieszanki pastewne na mozaiki, które charakteryzują się dużą tolerancją na suszę?

Trudne warunki pogodowe, brak typowych czterech pór roku, nie ułatwiają pracy rolnikom. Rolnicy uprawiający użytki zielone stoją przed trudnym wyborem, szczególnie co do mieszanek pastewnych, zwłaszcza typowo kośnych, które mają zapewnić paszę dla ich stada na cały rok. Jak maksymalnie wykorzystać potencjał stanowiska, którym dysponujemy?

czytaj więcej

Czy uprawa winorośli w Polsce ma sens?

Uprawa winorośli w naszym kraju zatacza coraz szersze kręgi. Kilka lat wstecz można było napotkać winnice tylko w cieplejszych rejonach, czyli na południu i południowym zachodzie. Dziś wkraczają również w rejony chłodniejsze dzięki osiągnięciom naukowców, którzy wyhodowali odmiany odporne na spadki temperatur. Większość winnic w Polsce to małe uprawy ok. 30 arowe, ale jest również grupa gospodarstw, gdzie areał sięga kilku i kilkunastu hektarów.

czytaj więcej

Łamliwość źdźbła zbóż – przyczyny, objawy i progi szkodliwości

Dziś przypomnimy biologię łamliwości źdźbła zbóż. To choroba zaliczana do płodozmianowych, lecz jest jedno ale. Jest to jednak choroba, której sprawcy atakują zboża uprawiane w złym zmianowaniu, jak i w tym wzorowym. Najważniejszy jest dla choroby przebieg pogody.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)