Ponad tygodniowa delegacja i wiele ustaleń
Delegacja przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi trwała od 17 do 25 lutego 2023 r. Głównym celem pobytu w Republice Korei i Wietnamie były negocjacje związane z eliminacją barier dla eksportu polskiego mięsa do powyższych państw. Przedstawiciele polskich i zagranicznych władz dyskutowali również na temat wsparcia polskich hodowców bydła, świń i drobiu oraz producentów owoców miękkich, którzy uczestniczą w kampanii promocyjnej: Europa Pełna Smaków — tradycja i jakość, realizowanej w Seulu i Ho Chi Minh City. Poruszona została także kwestia eksportu polskiego zboża do Korei i Wietnamu.
Dlaczego Polska chce współpracować z Koreą?
W rozmowie z sekretarzem stanu uczestniczył wiceminister spraw zagranicznych Kang Jae-Kwon i wiceminister rolnictwa, żywności i obszarów wiejskich Kim In-Joong. W trakcie dyskusji poruszona została kwestia rozwoju współpracy w sektorze rolnym pomiędzy Polską a Koreą.
Zdaniem Lecha Kołakowskiego, znaczenie Republiki Korei dla Polski jest wysokie ze względu na łączące nasz kraj z Koreańczykami strategiczne partnerstwo, dlatego ważne jest to, by dialog związany z rozwojem sektora rolnictwa został nawiązany.
– Republika Korei jest dla Polski ważnym partnerem, z którym łączy nas strategiczne partnerstwo. Współpraca w sprawach rolnych powinna być równie ważnym i przynoszącym wymierne efekty elementem dialogu realizowanego przez nasze kraje jak kwestie obronności czy energetyki – zaznaczył sekretarz stanu Lech Kołakowski.
Jak przyznał wiceminister Kołakowski, prace nad zakończeniem procedur dostępowych dotyczących eliminacji barier w handlu towarami rolnymi z Koreą powinny zostać jak najszybciej zakończone, dzięki czemu możliwe byłoby rozpoczęcie eksportu drobiu, wieprzowiny i wołowiny z Polski do Korei. W związku z chęcią podjęcia współpracy wiceszef MRiRW zwrócił się z prośbą do przedstawicieli władz Korei o ograniczenie czasu realizacji przeznaczonego na procedury do minimum.
– Postęp w pracach nad otwieraniem rynku jest niezbędny dla dalszego rozwoju polsko-koreańskiej współpracy gospodarczej. Chcielibyśmy, aby polska żywność w coraz większym stopniu obecna była na rynku koreańskim. Jest ona nie tylko wyjątkowo smaczna, ale przede wszystkim bezpieczna, ponieważ jest wytwarzana wg wymagających norm obowiązujących w Unii Europejskiej – zapewnił wiceminister Kołakowski.
Obecnie polska żywność jest eksportowana do 200 państw, wśród których znajdują się USA i Izrael.