Monitoring i obserwacja szkodników występujących w nadziemnych częściach roślin mogą być prowadzone przy pomocy czerpaka entomologicznego. Jest on najprostszą pułapką, służącą do odławiania różnych, w tym najdrobniejszych owadów, w dowolnych uprawach rolniczych, np. skrzypionek i ploniarki zbożówki na zbożach.
Czerpakowanie polega na wielokrotnym, energicznym, ale możliwie delikatnym, pociąganiu po roślinach uprawnych otworem czerpaka zwróconym w kierunku ruchu. Dzięki temu możemy pobrać-zagarnąć z roślin owady znajdujące się w różnych ich miejscach. Osobniki wpadające do siatki czerpaka są na niej bardzo widoczne, dzięki czemu można łatwo ustalić ich liczebność oraz skład gatunkowy. Naszą uwagę powinny skupiać głównie te gatunki owadów, które dla danej uprawy są charakterystyczne w kolejnym okresie monitoringu.
Czerpakowanie prowadzi się w pasach brzegowych pola, w co najmniej kilku punktach, zwykle wykonując łącznie ok. 100 zagarnięć czerpakiem. Każdą próbę analizuje się oddzielnie, rozpoczynając od zliczania gatunków najbardziej ruchliwych, aby zapobiec ich wylotowi z czerpaka, po czym przechodzi się do weryfikacji tych mniej ruchliwych. Odłowione owady można także umieścić w szklanym naczyniu lub worku i poddać bliższej analizie w laboratorium.