Jaki smak mają owoce czerechy?
Ostatnio dużo słychać na temat czerechy, czyli krzyżówki wiśni z czereśnią, która jest także nazywana wiśnio-czereśnią. Oznacza to, że staje się popularna. Od kiedy owocuje? Jakie ma zalety i wady? Jakie są dostępne odmiany czerechy?Owoce charakteryzują się ciemnoczerwonym miąższem, wyśmienitym słodko-kwaśnym smakiem, nadają się zarówno do konsumpcji bezpośredniej, jak również cenione w przetwórstwie.
Jakie są zalety wiśnio-czereśni?
Jej zaletą jest mała podatność na choroby, w tym raka bakteryjnego, plamistość drzew pestkowych, a także brunatną zgniliznę. Drzewo osiąga średnie rozmiary (dorasta do 5 m wysokości), rośnie szybko, lubi miejsca zaciszne, słoneczne i ciepłe, gleby o odczynie pH 6,7 do 7,2, i co ważne, lepiej się czuje na glebie słabszej i piaszczystej niż żyznej. Jest częściowo samopylna, jej kwiaty zapylane są pyłkiem wiśni, jak i czereśni odmian o tym samym czasie kwitnienia. Książęca jest uważana za jedną z najlepszych odmian czerechy, jej wadą jest kwitnienie w maju, gdy występują wiosenne przymrozki, podczas których kwiaty mogą przemarzać. Jeśli spadki temperatur nie wystąpią, odmiana owocuje bardzo obficie. Polecana do upraw ekologicznych.Czerecha grubinska – odmiana z Węgier, która charakteryzuje się dużą mrozoodpornością
Rodzi owoce duże, sercowate, o barwie mocno czerwonej o słodko-kwaśnym smaku, doskonałe do bezpośredniego spożycia, jak i na przetwory. Jej najlepszym zapylaczem jest Łutówka.