Już za chwilę kwiecień, a więc czas kiedy na polach warzyw dużo się dzieje. Na co warto zwrócić uwagę w tym okresie?
Po pierwsze hartowanie rozsady
Produkowane w szklarniach czy tunelach foliowych warzywa przed sadzeniem powinny być zahartowane. Proces ten polega przede wszystkim na zmniejszeniu temperatury w pomieszczeniu, ale też na ograniczeniu podlewania, aby rośliny przyzwyczajały się do trudniejszych warunków. Jest to trudne technicznie ze względu na to, że zwykłe pomieszczenia te nie mają otwieranych ścian. Jeżeli jednak mamy takie obiekty to z łanu rozsady zwykle na trudniejsze warunki narażona jest ta z zewnętrznych rzędów tac. Co można zrobić przed wysadzeniem roślin do gruntu? Należy zaprawić rozsadę kapust głowiastych, brokułu czy kalafiora zaprawą Verimark 200 SC, która będzie chroniła kilka tygodni przed szkodnikami, a zwłaszcza przed śmietką kapuścianą.
Oprysk nawozem
Bezpośrednio przed wysadzeniem można rośliny podlać lub opryskać nawozem o zwiększonej zawartości fosforu, co pomoże w rozwoju systemu korzeniowego. Jeżeli zapowiadane są ekstremalne warunki pogodowe (zimny wiatr, deszcz) należy pomyśleć o opryskaniu rozsady Vapor Gard. Przed chorobami zgorzelowymi warto zabezpieczyć rośliny, stosując Previcur Energy albo produkt biologiczny Polyversum WP. Wybierać należy jeden z nich. Pozwoli to przetrwać niekorzystne warunki, szybciej się przyjąć i wznowić wzrost, a potem lepiej plonować.