Podczas posiedzenia grupy roboczej „Wieprzowina” Copa-Cogeca przedstawiono najnowsze wnioski do trwającego przeglądu przepisów dotyczących dobrostanu zwierząt. Zgodnie z zaleceniami Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności EFSA, aby poprawić dobrostan świń hodowlanych, należy unikać stosowania klatek i obcinania ogonów na rzecz alternatywnych środków, takich jak zwiększenie powierzchni kojców oraz rezygnacji z całkowicie rusztowej podłogi, co budzi obawy wśród hodowców i producentów świń. Ponadto ujawniony przez portale projekt sprawozdania z oceny skutków tego przeglądu potwierdza, że Komisja skłania się ku przestrzeganiu zaleceń (EFSA). Niestety planom wprowadzenia kolejnych nowych i kosztownych zasad nie towarzyszy refleksja o przyszłości hodowców w Unii Europejskiej.
- Unijni producenci wieprzowiny mają coraz większe wymagania a coraz mniej pieniędzy na wdrożenie nowych przepisów. Biorąc pod uwagę dotychczasowe plany Komisji Europejskiej można się spodziewać, że będzie jeszcze gorzej. W efekcie wkrótce na rynku może zabraknąć surowca, dlatego nie możemy dopuścić do uzależnienia się od importu mięsa z krajów trzecich. Musimy dbać o niezależność żywnościową UE i konkurencyjność europejskiej wieprzowiny na rynku światowym – przekazała po spotkaniu Katarzyna Capecka z Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”.