Na początku lutego odbyło się posiedzenie grupy roboczej „Mleko i produkty mleczne” Copa-Cogeca podczas którego omawiane były głównie tematy dotyczące sytuacji rynkowej w poszczególnych państwach członkowskich, dobrostanu zwierząt podczas transportu oraz przyszłości Wspólnej Polityki Rolnej. Wyżej wymienione tematy zostały uzupełnione przez członków Komisji Europejskiej podczas posiedzenia Grupy Dialogu Obywatelskiego ds. Mleka.
Trudna sytuacja rynkowa
Uczestnicy spotkania zwrócili uwagę, że w całej Europie producenci mleka borykają się z tymi samymi problemami takimi jak wzrost kosztów pasz, nawozów, energii elektrycznej. Niektóre państwa członkowskie wprowadzają mechanizmy prowadzące do obniżenia cen energii elektrycznej. Wprawdzie ceny mleka rosną, ale rolnicy coraz częściej myślą o zmianie profilu działalności na produkcje roślinną.
Średnia unijna cena mleka w grudniu 2021 roku wynosiła 41,3 EUR i była o 16,2% wyższa niż w grudniu 2020 r. W relacji rocznej cena surowca wzrosła prawie we wszystkich krajach, z czego największy miał miejsce w Belgii o 39,9%, na Litwie o 35,5%, na Łotwie o 34,4%, w Dani o 29,6% oraz w Irlandii o 29,3%. Spadek odnotowano jedynie na Cyprze i wyniósł on 5,8%.
– Wzrost ceny mleka nie przekłada się niestety na opłacalność produkcji, ponieważ koszty produkcji są bardzo wysokie. Największą dynamikę wzrostu miały ceny energii elektrycznej, nawozów. Bardzo wzrosły również koszty weterynaryjne – komentuje uczestnik spotkania, Dorota Śmigielska, analityk rynku mleka z Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka oraz wiceprzewodnicząca grupy roboczej „Mleko i produkty mleczne” Copa-Cogeca.
W styczniu bieżącego roku średnia cena odtłuszczonego mleka w proszku wynosiła 344 EUR/100 kg i była o 50,6% wyższa niż w analogicznym miesiącu 2020 roku. Również cena pełnego mleka w proszku odnotowała ogromny wzrost o 54,3% do poziomu 431 EUR. Cena masła wzrosła o 66,0% w relacji rocznej i wynosiła 573 EUR/100 kg, natomiast cena serwatki w proszku wzrosła o 49,2% do poziomu 120 EUR/100 kg. Ceny serów Cheddar i Emmental wzrosły odpowiednio o 10,1% i 2,1% do poziomów 339 EUR/100 kg w przypadku Cheddar i 506 EUR dla Emmental. Ceny sera Gouda wzrosły o 28,0% do 403 EUR/100 kg, a Edam o 33,1% do poziomu 412 EUR/100 kg.
W styczniu 2022 roku u wszystkich najważniejszych graczy na światowym rynku mleka ceny produktów mleczarskich odnotowały wzrosty.