Po raz kolejny skierniewicki Instytut Ogrodnictwa – PIB otworzył swoje podwoje dla zwiedzających 22 czerwca br. Tym razem przy ul. Rybickiego, gdzie w ostatnim czasie zaczęły działania dwie nowe, nowoczesne jednostki Instytutu Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych oraz Regionalne Centrum Bioróżnorodności Ogrodniczej. Zaplanowano wiele wykładów i demonstracji doświadczeń, z których kilka postaram się Państwu przybliżyć.
Testowane podłoża - mata kokosowa igłowana
Prof. Stanisław Kaniszewski i dr Jacek Dyśko prowadzą doświadczenie z uprawą pomidora w nowych podłożach organicznych na bazie węgla brunatnego, biowęgla, długiego, igłowanego włókna kokosowego i włókien lnianych oraz ich kombinacji w porównaniu z wełną mineralną. Bardzo obiecujące efekty uprawowe są obserwowane na matach kokosowych igłowanych. Technologia produkcji maty kokosowej igłowanej 85/15% polega na równomiernym rozmieszczeniu włókna kokosowego w celu uzyskania jednolitej gramatury, po czym uzyskaną powierzchnię poddaje się igłowaniu – przeciska się przy pomocy wielu igieł część włókien, aby uzyskać żądaną gęstość i odpowiednie właściwości fizyczne.