Chińskie pogłowie trzody chlewnej zostało zdziesiątkowane przez nawracające fale epidemii ASF w 2018 roku. Żeby odtworzyć rodzimą produkcję, w 2020 roku powstały tysiące nowych, dużych ferm hodowlanych, jak donosi agencja Reuters.
Produkcja rośnie
W trzecim kwartale tego roku, a więc od lipca do września, produkcja wieprzowiny wyniosła 12,02 milionów ton, o 43% więcej niż w tym samym okresie rok wcześniej, jak wynika z obliczeń Reutersa, opartych na oficjalnych danych. Tym samym jest najwyższa od trzeciego kwartału 2018 r., zanim Chiny zaczęły odczuwać skutki ASF.
Według danych statystycznych, produkcja wieprzowiny w Chinach wzrosła o 38% w pierwszych trzech kwartałach 2021 r. w porównaniu z 2020 r. – aż do 39,17 milionów ton.
Nie był to jednak kwartał rekordowy – w ciągu poprzednich trzech miesięcy Chińczycy wyprodukowali aż 13,46 milionów ton mięsa. Delikatny spadek obecnej produkcji był skutkiem likwidacji stad z powodu wahań cen.
Statystyki podają, że chińskie pogłowie świń zmniejszyło się do 437,64 milionów sztuk pod koniec września z 439,11 milionów sztuk pod koniec czerwca.
W ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy tego roku Chiny ubiły 491,93 miliona świń – o 35,9% więcej niż w 2020 r.