Chiny w 2021 r. wyprodukowały 88,87 mln ton mięsa, co oznacza 16% wzrost w porównaniu do 2020 r. Najwięcej w Chinach wyprodukowano wieprzowiny, bo aż 52,96 mln ton, co oznacza gigantyczny, prawie 30-procentowy wzrost produkcji. Z kolei pogłowie świń na koniec 2021 r. ukształtowało się na poziomie 449,18 mln sztuk i również zaobserwowano wzrost o 10,5% r/r.
- Chińczycy znów pokazali, że potrafią. Według danych Chińskiego Państwowego Biura Statystycznego produkcja mięsa rok do roku więcej o 16,3%. Świetny wynik wieprzowiny, co daje ponad 95% samowystarczalności. Również udało się zwiększyć produkcję mleka o ponad 7 proc. – informuje Jacek Strzelecki, ekspert chińskiego rynku rolno-spożywczego. W związku z dynamicznym rozwojem i odbudową pogłowia trzody chlewnej prognozy dotyczące samowystarczalności produkcji rosną.
Strzelecki podaje, że w roku 2023 r. Chiny osiągną 106% samowystarczalności, a pogłowie świń wzrośnie do 554 mln szt. To nie koniec czarnego scenariusza, bowiem wolumen importu wieprzowiny r/r obniżył się o 62%, a jego wartość spadła o 74%. To nie jest zbyt optymistyczna wizja dla rynku unijnego, gdyż z danych jasno wynika, że Chińczycy dążą do osiągnięcia całkowitej samowystarczalności w produkcji wieprzowiny.
Dla rozważań o przyszłości rynku wieprzowego:
Produkcja wieprzowiny w Chinach:
2021 rok 96% samowystarczalności;
2022 rok 100% samowystarczalności;
2023 rok 102% samowystarczalności.