Na ostatnim posiedzeniu Obserwatorium Rynku Mleka udział wzięli eksperci reprezentujący wszystkie ogniwa łańcucha dostaw, zaczynając od producentów mleka, a kończąc na handlu. Polskę reprezentowała ekspert Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych Dorota Śmigielska z Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka.
Bieżąca sytuacja rynkowa
Spotkanie rozpoczęto od omówienia bieżącej sytuacji rynkowej. Skup mleka krowiego w Unii Europejskiej w styczniu 2022 r. był nieco poniżej poziomów ze stycznia 2021 r. (-0,7%). W czternastu państwach członkowskich w styczniu 2022 roku odnotowano zmniejszenie dostaw, w tym Irlandii (-4,1%), Niemczech (-2,2%), Francji (-2,2%) i Holandii (-2,7%). W całym roku 2021 w porównaniu z rokiem 2020 skup mleka największy spadek odnotował w Finlandii o 3,5%, Holandii o 2,5% oraz w Bułgarii o 1,9%. W styczniu bieżącego roku globalna produkcja mleka była niższa o 1,8% niż w styczniu 2021 roku. Spadek produkcji odnotowano u wszystkich największych producentów: w Australii o 6,3%, w Nowej Zelandii o 6,1%, w Stanach Zjednoczonych o 1,6%, w Unii Europejskiej o 0,7%, a w Wielkiej Brytanii o 1,9%. Ograniczona podaż surowca przyczyniła się do ograniczenia produkcji głównych produktów mlecznych. W 2021 roku produkcja mleka była o 0,3% niższa, mleka fermentowanego o 2,1%, pełnego mleka w proszku o 12,1%, odtłuszczonego mleka w proszku o 6,2%, masła o 2,7%. Jedynym produktem w przypadku którego zwiększono produkcje były sery, wzrost ten wyniósł 1,9%.