W tych czasach najwyższa jakość to podstawa. Producenci, przetwórcy poszukują odmian, które cechują się przede wszystkim słodkim smakiem jak i małą zawartością geosminy, czyli substancji odpowiadającej za "ziemisty" posmak. Im lepsza odmiana, dobrze wykonane nawożenie tym burak jest słodszy. Pozwala wtedy uzyskać soki i kiszonki najwyższej jakości.
Przetwórca skarży się na brak buraka dobrej jakości. Sam jest spod Warszawy, a po towar uda się 160 km dalej, aż do Nałęczowa.
W tym roku nie będę siał buraka, bo teraz brakuje i pewnie znowu wszyscy posieją i będzie nadprodukcja i będą za grosze.- żalą się plantatorzy .
Ceny na rynku
Korzenie buraka na konserwowanie powinny mieć średnicę od 2 do 5 cm, do przetworów od 4 do 8 cm.
Na giełdzie z notowaniami z rynków hurtowych ceny buraka kształtują się od 0,90 zł/kg z okolic Opatówka do 1,25 zł.kg z okolic Kobylnicy. Wszystko zależy oczywiście o kalibru, najczęściej sprzedawane to 5-10 lub 6-12.
Jakie odmiany proponują sprzedający ?
Na giełdzie króluje odmiana Monty w kalibrze np. Pacanów 5-12, Kobylnica 5-9 czy Lubraniec 4,5-9.
Spotkać się można też z ofertami sprzedaży takich odmian jak Boro, Alto.