Na Broniszach przeplatają się warzywa krajowe z importowanymi. Dostawy przychodzą głównie z Francji, Hiszpanii, Włoch, a w przypadku pomidorów z Turcji i Maroka.
Z importu dostaniemy obecnie bakłażany, bataty, brokuły, cukinię, kalafiory, kalarepkę, marchew, pomidorki koktajlowe, pomidory, pory, rzodkiewkę, sałaty, seler naciowy oraz ziemniaki.
Bakłażany są w cenie 6,50 zł/kg, bataty od 5,80 do 7,50 zł/kg, a brokuł jest po 6,50-7 zł/kg (w tym okresie roku brokuły sprzedawane są na kilogramy, nie na sztuki). Z kolei cukinia kosztuje 6-7 zł/kg. Kalafiory są tańsze niż dwa tygodnie temu i kosztują od 5 do 7 zł, a przeciętna cena sztuki wynosi 6 zł. Kalarepka kosztuje od 1,90 do 2,30 zł za sztukę. Dostępna jest także marchew z importu. Jej cena waha się od 1 zł do 1,50 zł za kilogram. Nadal drogie są natomiast ogórki spod osłon – po 7- 12 zł za kg w zależności od kraju pochodzenia. Pomidory kosztują od 3,50 do 12,00 zł za kilogram. Te tańsze są z Turcji, skąd ostatnio jest sporo dostaw. Stałą cenę mają natomiast pomidorki koktajlowe. Cena kilograma waha się od 12,00 do 15,00 zł. Na rynku hurtowym w Broniszach dostępne są także ziemniaki z importu. Młode ziemniaki są w cenie od 3,25 do 3,75 zł za kilogram.
Jeśli chodzi o warzywa krajowe, dostępne są głównie korzeniowe i cebulowe z ubiegłorocznych zbiorów.
- Ostatnio wzrosła cena marchwi - do 1 zł. Wzrosła też cena pora - od 5 do 9 zł. Ale ziemniaki i cebula są nadal w niskich cenach - wyjaśnia Anna Kaszewiak.
Rolnicy, którzy sprzedają cebulę i marchew narzekają przede wszystkim na brak klientów. Zamknięte hotele i gastronomia powodują, że popyt na te warzywa mocno spadł.
- Mam połowę kupców, co w zeszłym roku. Żeby sprzedać towar z samochodu trzeba stać teraz dwie doby. A na tym mrozie to trudne - mówi nam Jerzy Koniec, rolnik spod Czerwińska.
Więcej o cenach warzyw i o tym, jak rolnikom handluje się dziś na Broniszach dowiesz się z poniższego filmu!