- Podrożała cebula biała o 10 proc. Za kilogram zapłacimy od 90 groszy do 1,10 zł. Cebula czerwona kosztuje od 2,85 do 3,33 zł/kg, a cukrowa i czosnkowa od 2,75 do 3,33 zł/kg. Wyższą cenę notują też kalafiory (wzrost ceny o 24,29 proc.), teraz za sztukę zapłacimy od 3,50 do 4,50 zł/kg - wyjaśnia w nam Anna Kaszewiak, ekspert z Rynku Hurtowego w Broniszach.
W ofercie producentów są jeszcze bakłażany w cenie od 5,00 do 6,50 zł/kg, boczniaki od 10,00 do 17,00 zł/kg i brokuły od 2,75 do 3,50 za sztukę. Brukselka kosztuje od 6,00 do 7,00 zł/kg. Buraki ćwikłowe od 60 groszy do 1 złotego.
Z kolei za kilogram cukinii zapłacimy od 3,60 do 5,00 zł/kg. Fasolka szparagowa (spod osłon) kosztuje od 10,00 do 13,00 zł/kg. Ogórki spod osłon krótkie są w cenie od 5,85 do 7,00 zł/kg, papryka kolorowa od od 3,75 do 4,85 zł/kg, a zielona od 2,00 do 3,50 zł/kg.
- Ogórki gruntowe kosztują od 5,00 6,00 zł/kg, ogórki kwaszone od 7,00 do 8,00 zł/kg, a małosolne od 9,00 do 11 zł/kg. Pomidory gruntowe są w cenie od 2,00 do 3,50 zł/kg, malinowe od 4,00 do 5,00 zł/kg, a zwykłe od 3,33 do 4,50 zł/kg – wylicza Kaszewiak.
Ziemniaki są w cenie od 53 groszy do 85 groszy za kilogram, przy czym IRGA kosztuje od 70 groszy do 1 złotego, a IRYS od 80 groszy do 1 złotego.
Przybywa warzyw z importu
W tej chwili z importu dostaniemy bakłażany w cenie od 6,00 do 7,00 zł/kg, cebulę od 1 zł/kg do 1,33 zł/kg. Cukinia kosztuje natomiast od 3,75 do 4,50 zł/kg.
- Dostępne są także ogórki spod osłon (między innymi z Rosji) cena od 6,00 do 7,00 zł/kg. Pomidorki koktajlowe są w cenie od 11,00 do 17,00 zł/kg, a sałata lodowa kosztuje od 2,60 do 3,00 złotych za sztukę – dodaje Kaszewiak.
Ziemniaki importowane kosztują od 1 zł/kg do 2,33 zł/kg.