RHD w Polsce działa i prężnie się rozwija od 2017 r. Korzysta z tej formy sprzedaży coraz więcej rolników, którzy mogą w ramach działalności sprzedawać produkty wprost z gospodarstwa. Obecnie na rynku działa 11 443 podmiotów prowadzących rolniczy handel detaliczny w zakresie produktów pochodzenia zwierzęcego (dane z 22.06.2021 r.) oraz 1524 podmiotów prowadzących rolniczy handel detaliczny w zakresie produktów pochodzenia niezwierzęcego (dane Inspekcji Sanitarnej z 31.12.2020 r.). Wyprodukowana żywność musi pochodzić w całości lub części z własnej uprawy, hodowli lub chowu danego podmiotu. W ramach takiego handlu możliwa jest produkcja, w tym przetwórstwo żywności na małą skalę i jej zbywanie konsumentom finalnym, a także zakładom prowadzącym handel detaliczny z przeznaczaniem dla konsumenta finalnego.
Teraz ministerstwo rolnictwa przesłało do konsultacji społecznych rozporządzenie, którego celem jest określenie maksymalnych ilości żywności zbywanej do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego w ramach RHD. Co oznacza, że limity sprzedawanej żywności w ramach RHD bezpośrednio konsumentowi finalnemu zostają zniesione. To, z kolei, ile rolnik będzie mógł sprzedać w ramach RHD do zakładów prowadzących handel detaliczny można się dowiedzieć z 4 załączników do rozporządzenia.