Jod jako niezbędny składnik odżywczy roślin
Jod jest obecny wszędzie, ale tylko w niewielkich ilościach. W większości rolniczych gleb wierzchnich oraz w wodzie do nawadniania jego stężenie jest bardzo niskie i często nie jest on dostępny do pobrania przez rośliny. Przewiduje się, że niedobór jodu w roślinach powoduje straty w plonach, podobnie jak niedobór każdego innego składnika odżywczego roślin. Dla optymalnej produkcji roślinnej jod powinien być dostarczany do upraw w odpowiedniej dawce. Wspólne stosowanie jodu z saletrą potasową ułatwia rolnikom zapewnienie odpowiedniej ilości jodu w pożywce i zapobiega nadmiernemu pobraniu jodu przez liście lub owoce.
SQM, wiodący światowy producent nawozów specjalistycznych, szybko podjął działania w związku z tymi najnowszymi odkryciami. W odpowiedzi na nowe informacje podkreślające znaczenie jodu jako niezbędnego składnika odżywczego roślin, firma z siedzibą w Chile opracowała specjalistyczny nawóz z jodem dla upraw fertygowanych. Dzięki temu hodowcy mogą stosować jod jako mikroelement roślinny w formie, która jest gwarantowana jako bezpieczna i w skutecznej dawce opartej na badaniach naukowych.