Rolnictwo zrównoważone to wszelkie działania ograniczające wpływ rolnictwa na środowisko, umożliwiające bardziej efektywne i przyjazne dla środowiska wykorzystanie zasobów, np. gleby, ziemi, wody, maszyn, środków ochrony roślin, nasion, nawozów czy energii, przy zachowaniu opłacalności produkcji rolniczej i jej akceptacji społecznej.
Unia Europejska, konsumenci i firmy z łańcucha odpowiedzialności za żywność coraz częściej wymagają od rolników prowadzenia produkcji rolniczej w sposób zrównoważony. Certyfikaty dla rolnictwa zrównoważonego, np. globalny GLOBALG.A.P. Farm Sustainability Assessment (GGFSA) czy zatwierdzone przez Komisję Europejską (np. KZR INiG, ISCC, REDcert i inne) są pomocne w potwierdzeniu standardów, nie są jednak warunkiem koniecznym do stosowania praktyk rolnictwa zrównoważonego w gospodarstwie. Dlatego też, aby zapewnić długoterminową konkurencyjność gospodarstwa, warto już teraz wdrażać ten model rolnictwa. Korzyści ekonomiczne i środowiskowe rolnictwa zrównoważonego powodują, że powinno ono mocno wybrzmieć w „Planie Strategicznym”. W ocenie Stowarzyszenie „ASAP” Polska ma szansę stać liderem rolnictwa zrównoważonego w Unii Europejskiej.
– Mając na uwadze ambitne cele Zielonego Ładu UE, wskazaliśmy dodatkowo, że niezbędnym działaniem jest znaczące dofinansowanie rozwoju rozwiązań cyfrowych i biologicznych metod ochrony roślin w Polsce – uzupełniła Małgorzata Bojańczyk.
Obecnie w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi trwa I etap konsultacji projektu „Planu Strategicznego”, konsultacje te potrwają do 15 lutego 2021 r.