W nawożeniu roślin jednym z dylematów jest poznanie, co ogranicza jego efektywność. Trzeba więc wiedzieć, jaka jest zasobność gleby, w którym miejscu warstwy ornej znajdują się składniki pokarmowe, co ogranicza ich dostępność, a przede wszystkim ustabilizować odczyn gleby.
– Należy ponadto zbudować właściwą strukturę gleby oraz mieć na uwadze, że pojedynczy składnik nie odgrywa decydującej roli w odżywianiu roślin i wymagają one określonych warunków do swobodnego pobierania składników pokarmowych oraz rozwoju systemu korzeniowego – mówił prof. Schönberger podczas naszych seminariów uprawowych.
W jakim odczynie składniki pokarmowe są najlepiej przyswajane?
Konieczność doprowadzenie pH gleby do wartości optymalnej jest bardzo ważna, bo poszczególne składniki pokarmowe inaczej reagują na odczyn gleby. Niemal wszystkie makro- i mikroelementy są najlepiej przyswajalne w zakresie pH od 6,5 do 7,5.
Z gleby o wysokim pH rośliny nie pobierają magnezu, czy wapnia. Należy ją natomiast zneutralizować nawozami o działaniu zakwaszającym, np. siarczanem amonu.
– W warunkach ekstremalnych należałoby użyć roztworu kwasu siarkowego, np. zakwaszając nim gnojowicę, co praktykują farmerzy w Danii, czy Holandii – dodał ekspert.