25 marca 2021 r. europejski sektor hodowlany zaprezentował w mediach społecznościowych film, który powstał z inicjatywy Carni Sostenibili i European Livestock Voice, pokazuje „9 paradoksów od pola do stołu”. Film został przetłumaczony na 7 języków, a seria filmów będzie publikowana w Belgii, Włoszech, Francji, Hiszpanii, Niemczech, Portugalii i Polsce.
Jak informuje European Livestock Voice filmy mają na celu pokazanie, że mimo dobrych chęci KE, strategia „od pola do stołu” nie uwzględnia aktualnej sytuacji i wyzwań sektora hodowlanego. W filmie zidentyfikowano 9 zagadnień, które odzwierciedlają błędne przekonania i uprzedzenia dotyczące sektora hodowlanego m.in. środowiska, ochrony środowiska, zdrowia i gospodarki.
9 paradoksów pokazuje nieścisłości w rozumieniu kilku ważnych aspektów dotyczących hodowli zwierząt m.in. wartości odżywczej mięsa, spójności użytkowania gruntów przeznaczonych dla zwierząt, zrównoważenia środowiskowego europejskiego łańcucha hodowlanego, wpływu gospodarczego sektora, ochrony dobrostanu zwierząt, stosowania nawozów naturalnych i sztucznych. Ponadto w filmie poruszono także kwestię bezpieczeństwa miejsc pracy i zatrudnienia na obszarach wiejskich, dodatkowo dziedzictwo gastronomiczne i kulturowe produktów pochodzenia zwierzęcego oraz jedno z najważniejszych bezpieczeństwo i dostępność produktów spożywczych w Europie i na świecie.