Efektywne i tanie żywienie świń – czy to dziś możliwe?
Rekordowo wysokie ceny surowców paszowych i samych mieszanek zmuszają żywieniowców do intensywnego szukania oszczędności. Jakie rady dla hodowców ma prof. Krzysztof Lipiński? Sprawdź w wywiadzie!
Żyjemy w innej rzeczywistości. ASF, epidemia COVID-19 i wojna w Ukrainie przemodelowały to, co się dzieje w produkcji zwierzęcej.
Zdrożały wszystkie surowce paszowe. Poekstrakcyjna śruta sojowa z 1400 zł wskoczyła na 3000 zł/t – mówi prof. Krzysztof Lipiński z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Olej sojowy z 3000 zł/1000 l zdrożał do niewyobrażalnej stawki 9000 zł/1000 l. To samo dotyczy fosforanów jednowapniowych.
Pokazuje to skalę problemów, z którymi dziś mierzą się rolnicy i żywieniowcy. Jednak cena pasz to nie wszystko. Pojawił się wcześniej niewystępujący problem, tj. dostępność surowców paszowych. Jakie sugestie ma świat nauki dla praktyki?
pj-t
zdjęcia: dr Mariusz Drożdż
Paulina Janusz-Twardowska
<p>redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.</p>
Najważniejsze tematy