Hodowla bez antybiotyków – potrzebna komunikacja żywieniowców i lekarzy weterynarii
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Hodowla bez antybiotyków – potrzebna komunikacja żywieniowców i lekarzy weterynarii

28.06.2021autor: Dorota Kolasińska

Hodowla bez antybiotyków to nadchodzące wielkie i nieuchronne zmiany dla rolników, lekarzy weterynarii i żywieniowców. To wyzwanie, z którym wszyscy będą musieli się zmierzyć. Jednak aby wdrożyć zmiany potrzebna jest współpraca. 

Mimo, że nie sporządzono jeszcze przepisów polskich, które miałby spełniać wymagania jakie stawia Unia Europejska w sprawie ograniczenia stosowania antybiotyków w hodowli zwierząt, o temacie jest głośno od kilku lat. Zużycie antybiotyków jest wysokie, często stosowane są prewencyjnie. W ramach Akademii Zdrowego Wymienia firmy De Heus rozmawiano właśnie na temat tych zmian i konieczności rozpoczęcia przygotowań. 

Wymagania na pewno będą restrykcyjne, a rolnicy mogą mieć za mało czasu na dostosowanie się do zmian. Wszystko co nowe i inne, niepokoi, ale wcale nie musi tak być, jeśli rolnicy otrzymają odpowiednio dużo czasu aby się przygotować. Gdy to nie nastąpi, a zmiany będą wprowadzane (jak często się to zdarza, na ostatnią chwilę) rolnicy będą narażeni na straty finansowe, a zwierzęta na pogorszenie statusu zdrowotnego ze względu na radykalną zmianę warunków hodowli. Można tego uniknąć, już teraz podejmując odpowiednie kroki w celu przystosowania ferm do nowych realiów.
r e k l a m a

Profilaktyka mastitis 


W przygotowaniu do nowych warunków, a więc przede wszystkim we wdrażaniu profilaktyki mastitis w gospodarstwach, hodowcom pomagają doradcy żywieniowi De Heus w ramach Akademii Zdrowego Wymienia. Do współpracy zaprosili lekarzy weterynarii, m.in. organizując dla nich Kongres Weterynaryjny, w trakcie którego 140 uczestników – lekarzy weterynarii i żywieniowców rozmawiało m.in. o tym, jak razem pracować, jakie działania podjąć, by zwiększyć świadomość hodowców związaną z nowymi restrykcjami oraz, jak ich wspierać i przygotowywać na zmiany.

Firma postanowiła edukować hodowców w kontekście nadchodzących zmian prawnych. 
– Wiemy również, że najlepsze efekty możemy osiągnąć dzięki ścisłej współpracy na linii hodowca – lekarz weterynarii – żywieniowiec, opierającej się na zrozumieniu, zaufaniu i kompleksowym podejściu do tematu profilaktyki zapaleń wymienia. Rola lekarzy weterynarii w tym procesie jest szczególnie istotna, a nasza partnerska współpraca na fermach procentuje wzrostem świadomości hodowców. Jesteśmy przekonani, że podjęte działania to prosta droga do zdrowej i efektywnej produkcji mleka w przyszłości. Korzystamy z doświadczenia zdobytego m.in. na rynku holenderskim, gdzie odpowiednie przepisy zostały już wdrożone. Ostatnio podzieliliśmy się nim z lekarzami weterynarii podczas zorganizowanego przez nas Kongresu Weterynaryjnego. Zachęcamy więc hodowców i lekarzy do współpracy, dzięki której sprawnie przejdziemy przez nadchodzące zmiany prawne – mówi Paweł Kasprowicz, kierownik działu bydła De Heus.

oprac. dkol na podst. inf. prasowej De Heus
fot. poglądowe
autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Czy hodowla świń bez antybiotyków jest możliwa?

Każdemu rolnikowi zajmującemu się tuczem w cyklu otwartym zależy, aby kupować prosięta zdrowe i z jednego źródła. Niewielu udaje się mieć takie szczęście, żeby pochodziły z krajowej produkcji i były efektem wieloletniej współpracy, która pozwala przetrwać nawet najgorsze kryzysy w branży trzody chlewnej.

czytaj więcej
Aktualności branżowe

Czy czekają nas radykalne zakazy w stosowaniu antybiotyków?

Unijna komisja ENVI chce radykalnego zakazu stosowania wielu grup antybiotyków, co może być realnym zagrożeniem dla zdrowia i dobrostanu zwierząt. Krajowa Izba Lekarsko-Weterynaryjna rozpoczęła zbiórkę podpisów pod petycją w sprawie odrzucenia szkodliwych przepisów.

czytaj więcej

Krytyczna sytuacja branży trzody chlewnej przez ASF

Z powodu coraz większych obszarów ogarniętych przez wirusa ASF cierpi cała branża trzody chlewnej. Rolnicy ze stref nie mogą sprzedać tuczników w normalnej cenie, dlatego Branżowe Porozumienie domaga się rozwiązań zachęcających zakłady ubojowe do skupu takich świń. O zmianę przepisów umożliwiającą funkcjonowanie w strefach ASF apeluje też branża producentów nasienia knurów.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)