Nowe odmiany pszenicy jarej w krajowym rejestrze. Zobacz czym się charakteryzują!
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Nowe odmiany pszenicy jarej w krajowym rejestrze. Zobacz czym się charakteryzują!

20.02.2023autor: Janusz Biernacki

W 2023 r. do Krajowego rejestru pszenicy zwyczajnej jarej wpisano pięć nowych jakościowych odmian chlebowych (grupa A): Klaudyna, Konstancja, Mohican, Pireus, Stachus oraz jedną odmianę z grupy B (chlebowe) – Eskapada. Klaudyna, Konstancja i Eskapada pochodzą z krajowej hodowli, pozostałe trzy nowości legitymują się rodowodem hodowli zagranicznych.

Nowe odmiany – charakterystyka technologiczna i agrotechniczna wg COBORU
  • Klaudyna – jakościowa odmiana chlebowa (grupa A). Plon ziarna duży. Odporność na septoriozę plew – dość duża, na mączniaka prawdziwego, rdzę brunatną, rdzę żółtą, brunatną plamistość liści i septoriozy liści – średnia, na choroby podstawy źdźbła i fuzariozę kłosów – dość mała. Rośliny średniej wysokości, o przeciętnej odporności na wyleganie. Termin kłoszenia i dojrzewania średni.
    Masa 1000 ziaren mała, gęstość w stanie zsypnym duża. Odporność na porastanie w kłosie dość mała, liczba opadania dość duża. Zawartość białka duża, ilość glutenu dość duża. Wskaźnik sedymentacyjny SDS bardzo duży. Wydajność ogólna mąki dość mała. Tolerancja na zakwaszenie gleby przeciętna.
    Hodowca: DANKO Hodowla Roślin
  • Konstancja – jakościowa odmiana chlebowa (grupa A). Plon ziarna dość duży. Odporność na mączniaka prawdziwego – dość duża, na choroby podstawy źdźbła, rdzę brunatną, rdzę żółtą, brunatną plamistość liści, septoriozy liści, septoriozę plew i fuzariozę kłosów – średnia. Rośliny dość wysokie, o dość małej odporności na wyleganie. Termin kłoszenia i dojrzewania średni.
    Masa 1000 ziaren dość mała, gęstość w stanie zsypnym dość duża. Odporność na porastanie w kłosie przeciętna, liczba opadania duża. Zawartość białka duża do bardzo dużej, ilość glutenu duża. Wskaźnik sedymentacyjny SDS duży do bardzo dużego. Wydajność ogólna mąki dość mała. Tolerancja na zakwaszenie gleby przeciętna.
    Hodowca: DANKO Hodowla Roślin
  • Mohican – jakościowa odmiana chlebowa (grupa A). Plon ziarna duży. Odporność na rdzę brunatną i septoriozy liści – dość duża, na mączniaka prawdziwego, rdzę brunatną, rdzę żółtą, brunatną plamistość liści, septoriozy liści i septoriozę plew – średnia, na fuzariozę kłosów – dość mała. Rośliny średniej wysokości, o dość małej odporności na wyleganie. Termin kłoszenia i dojrzewania średni.
    Masa 1000 ziaren duża, gęstość w stanie zsypnym dość duża. Odporność na porastanie w kłosie przeciętna, liczba opadania duża do bardzo dużej. Zawartość białka duża i ilość glutenu duże. Wskaźnik sedymentacyjny SDS duży do bardzo dużego. Wydajność ogólna mąki średnia. Tolerancja na zakwaszenie gleby przeciętna. Reprezentant hodowcy: SZB Polska
  • Pireus – jakościowa odmiana chlebowa (grupa A). Plon ziarna duży. Odporność na choroby podstawy źdźbła, mączniaka prawdziwego, rdzę żółtą, brunatną plamistość liści, septoriozę plew i fuzariozę kłosów – średnia, na rdzę brunatną i septoriozy liści – dość mała. Rośliny dość niskie, o dość dużej odporności na wyleganie. Termin kłoszenia i dojrzewania średni.
    Masa 1000 ziaren dość mała, gęstość w stanie zsypnym dość duża. Odporność na porastanie w kłosie przeciętna, liczba opadania duża. Zawartość białka duża do bardzo dużej, ilość glutenu duża. Wskaźnik sedymentacyjny SDS duży do bardzo dużego. Wydajność ogólna mąki mała. Tolerancja na zakwaszenie gleby przeciętna. Reprezentant hodowcy: Strube Polska
  • Stachus – jakościowa odmiana chlebowa (grupa A). Plon ziarna dość duży. Odporność na choroby podstawy źdźbła, mączniaka prawdziwego, rdzę brunatną, brunatną plamistość liści, septoriozy liści, septoriozę plew i fuzariozę kłosów – średnia, na rdzę żółtą – mała. Rośliny dość niskie, o dość dużej odporności na wyleganie. Termin kłoszenia dość wczesny, dojrzewania średni.
    Masa 1000 ziaren średnia, gęstość w stanie zsypnym dość duża. Odporność na porastanie w kłosie przeciętna, liczba opadania duża. Zawartość białka duża, ilość glutenu średnia. Wskaźnik sedymentacyjny SDS bardzo duży. Wydajność ogólna mąki średnia. Tolerancja na zakwaszenie gleby przeciętna.
    Reprezentant hodowcy: SZB Polska
  • Eskapada – odmiana chlebowa (grupa B). Plon ziarna dość duży. Odporność na choroby podstawy źdźbła, mączniaka prawdziwego, rdzę brunatną, brunatną plamistość liści, septoriozy liści, septoriozę plew i fuzariozę kłosów – średnia, na rdzę żółtą – mała. Rośliny niskie, o dużej odporności na wyleganie. Termin kłoszenia dość wczesny, dojrzewania średni.
    Masa 1000 ziaren dość mała, gęstość w stanie zsypnym duża. Odporność na porastanie w kłosie dość duża, liczba opadania dość duża. Zawartość białka duża i ilość glutenu duże. Wskaźnik sedymentacyjny SDS duży do bardzo dużego. Wydajność ogólna mąki mała. Tolerancja na zakwaszenie gleby przeciętna.
    Hodowca: Hodowla Roślin Strzelce – Grupa IHAR
    [bie]
    autor Janusz Biernacki

    Janusz Biernacki

    <p>redaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie uprawy i nawożenia roślin.</p>

    przeczytaj inne artykuły tego autora
    r e k l a m a
    r e k l a m a

    Przeczytaj także

    Zboża

    Pszenica ciasteczkowa. Czym się charakteryzuje i jaka agrotechnika jest wskazana?

    Huśtawka cen nawozów skłania nas do szukania oszczędności na tym środku do produkcji. Stąd pokusa siewu gatunków mniej wymagających. Wśród nich jest pszenica na ciastka, o małej zawartości białka. Czy jednak rzeczywiście jest to gatunek niskonakładowy? Czym się charakteryzuje? Jakie są odmiany pszenicy ciasteczkowej?

    czytaj więcej
    Zboża

    Kiedy pleśń śniegowa zaatakuje jęczmień bez śniegu?

    Sprawca pleśni śniegowej, grzyb Microdochium nivale powszechnie występuje w środowisku, zwłaszcza na polach, gdzie często uprawia się zboża oraz kukurydzę. Wymaga on do rozwoju na roślinach specyficznych warunków – stosunkowo niskiej temperatury (0–10°C), odcięcia roślin od powietrza, co powoduje, że się duszą oraz dość długiego występowania takich warunków. Dlaczego w ubiegłym roku pleśń śniegowa zaatakowała jęczmień ozimy pomimo małych opadów śniegu?

    czytaj więcej
    Zboża

    Brak warunków na odchwaszczanie

    Pogoda wreszcie przyniosła deszcze, które uzupełnią nieco letnie braki opadów. Niestety, aura uniemożliwia odchwaszczanie zbóż ozimych.

    czytaj więcej

    Najważniejsze tematy

    r e k l a m a
    Pytania i regulaminy
    Kategorie
    Produkty Agrarsklep
    Przydatne linki
    Social Media

    Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

    Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)