Czy sezon kiedyś się kończy? Co siać i sadzić w tym sezonie?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Czy sezon kiedyś się kończy? Co siać i sadzić w tym sezonie?

03.03.2020autor: Bartłomiej Czekała

Na rynku warzyw już nie wystarczy produkować, ale trzeba jeszcze sprzedać, a to zadanie, które zajmuje coraz więcej czasu i przysparza problemów. Świadomi producenci już podjęli decyzję o strukturze produkcji w 2020 r. Co siać? Czy zwiększać areał w tym sezonie?

Wielkość produkcji powinna być skonfrontowana z tendencjami rynkowymi. Najprostszym podejściem rolników odnoszących sukcesy jest podejmowanie decyzji odwrotnych niż większości. Jeśli wszyscy sieją/sadzą, to dobrze jest zmniejszyć areał upraw. Zwykle, po sezonie dobrych cen, wielu rolników postanawia zwiększyć produkcję, a nowi chcą dołączyć do zyskownego interesu i kończy się to spadkiem cen i stratami.

Ostatnie dwa sezony były dobre pod względem cen, co w przypadku dobrych, tj. normalnych urodzajów w sezonie 2020/21 może przełożyć się na większy areał warzyw i spadki ich cen. Dziś już nie liczy się tylko to, co dzieje się w Polsce, ale w całej Unii, gdyż przepływ towarów w ugrupowaniu jest swobodny. Wpływ na rynek będzie też miał handel pozaunijny.

Głównym rozgrywającym będzie pogoda w Polsce i Europie. Chyba wszyscy zauważyli, że do połowy lutego w Polsce nie było zimy. Może będzie w marcu, kwietniu? A może w postaci przymrozków zagości na początku maja? Pogoda staje się nieprzewidywalna, dlatego wszelkie prognozy mają ograniczoną wartość.

Co więc produkować? Można siać i sadzić wszystko, jeśli ma się zagwarantowanego odbiorcę. W przeciwnym razie sugerowałbym nie zwiększać produkcji w sezonie 2020/21. Najłatwiej mają producenci dostarczający do przetwórstwa, którzy kontraktują dostawy o określonej wielkości. Pozostałym należy odradzić zwiększanie areału upraw podstawowych warzyw, gdyż zapowiada się, że większe będą ich zasiewy i nasadzenia. Oczywiście to opinia. Z drugiej strony, co innego areał, a co innego zbiory. Decydujmy świadomie, a wtedy nie będzie winnych – bo sobie łatwiej wybaczyć błędy.


Cały artykuł przeczytasz w marcowym wydaniu miesięcznika WIOM Warzywa i owoce miękkie. Sprawdź nasza ofertę!

autor Bartłomiej Czekała

Bartłomiej Czekała

szef zespołu PWR Online

szef zespołu PWR Online.

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Nie tylko w warzywach i sadach

Firma Agrosimex to wieloletni gracz na rynku dystrybucyjnym środków do produkcji rolnej i ogrodniczej. Jej działalność do dziś już nie tylko sprzedaż, ale też usługi.

czytaj więcej

Czy koronawirus będzie miał wpływ na polskie rolnictwo?

Wpływ kronawirusa, który pojawił się w chińskim Wuhan i rozprzestrzenił na wiele innych krajów na świecie, na gospodarkę obserwujemy już od kilku tygodni. Dziś rano potwierdzono pierwszy przypadek koronawirusa w Polsce u jednego z pacjentów szpitala w Zielonej Górze. Wirus jest już zatem w Polsce. Co to może oznaczać dla rodzimego rolnictwa?

czytaj więcej

Sektor przetwórstwa owoców i warzyw jest mocno zadłużony

Przetwórstwo owocowo-warzywne znajduje się na drugim miejscu listy wśród sektorów branży rolno spożywczej najbardziej zadłużonych. Sprawę komentuje Barbara Groele, sekretarz generalna Krajowej Unii Producentów Soków.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)