Jakie są progi szkodliwości szkodników w rzepaku, pszenicy i kukurydzy?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jakie są progi szkodliwości szkodników w rzepaku, pszenicy i kukurydzy?

18.12.2019autor: Marek Kalinowski

Próg szkodliwości daje podstawę do decyzji o zwalczaniu szkodników roślin zabiegami chemicznymi, oczywiście o ile nie ma w danej sytuacji innych alternatywnych metod ich ograniczenia. W tabelach przypominamy ustalone progi szkodliwości szkodników w rzepaku, pszenicy i kukurydzy.

Z artykułu dowiesz się

  • Kiedy próg szkodliwości daje podstawę do decyzji o zwalczaniu szkodników roślin zabiegami chemicznymi?
  • Co można wykorzystać do odławiania i kontrolowania liczebności szkodników?
  • Do monitoringu jakich szkodników wykorzystywane są tablice żółte i niebieskie?
Progi szkodliwości w innych uprawianych gatunkach roślin bez trudu znajdziemy w opracowanych metodykach integrowanej ochrony. Podstawą do ich wykorzystania jest znajomość biologii szkodników i ich monitoring, który w większości przypadków jest łatwy i nie jest kosztowny.

Progi i prognoza

Do odławiania i kontrolowania liczebności szkodników można wykorzystać nie tylko najbardziej popularne żółte naczynia, ale też barwne tablice lepowe i przeróżne pułapki feromonowe. Ten własny monitoring najbardziej precyzyjny dla danego pola warto uzupełniać dostępnymi komunikatami z sieci stacji Instytutu Ochrony Roślin–PIB w Poznaniu oraz licznych aplikacji oferowanych przez firmy chemiczne.

r e k l a m a
Te wszystkie uzyskane informacje trzeba solidnie ocenić, bo stwierdzenie progowej liczebności szkodników nie zawsze uzasadnia oprysk. Najważniejsza dla aktywności szkodników jest temperatura powietrza i opady. W warunkach ochłodzenia i opadów deszczu większość szkodników przestaje żerować i przeczekuje złe warunki w kryjówkach. Ponadto wiele szkodników powinniśmy zwalczać nie po przekroczeniu progu szkodliwości a w momencie ich kulminacyjnych nalotów. Zbyt szybki zabieg w takiej sytuacji czasami trzeba będzie powtórzyć, a to sprzyja niestety uodparnianiu się szkodników na insektycydy.
Tabela 1.  Progi ekonomicznej szkodliwości szkodników kukurydzy
SzkodnikTermin obserwacjiPróg szkodliwości
Drutowceprzed siewem (BBCH 002–8 larw na 1 m2
Leniepo wschodach
(od BBCH 10)
10 larw na 1 m2
Mszyceod wiechowania
(BBCH 51)
300 mszyc na 1 roślinie
Omacnica prosowiankaod wiechowania
(BBCH 51–59)
6–8 złóż jaj na 100 roślinach lub gdy w poprzednim roku było uszkodzone 15% roślin kukurydzy uprawianej na ziarno lub 30–40%  uszkodzonych roślin uprawianych na kiszonkę i CCM
Ploniarka zbożówkaod wschodów do 4 liści (BBCH 10–14)1 larwa na 1 roślinę lub uszkodzenie 15% roślin w roku poprzednim
Rolnicewschody (BBCH 10–14)1 gąsienica na 2 m2 pola w stadium 5–6 liści
stadium 5–6 liści
(BBCH 15–16)
1–2 gąsienice po III wylince na 1 m2 uprawy

Odławianie szkodników do żółtych naczyń

Żółte naczynia to podstawowy i najtańszy instrument pozwalający śledzić naloty szkodników, zwłaszcza w rzepaku. Aby założyć takie polowe centrum monitoringu, potrzebne są zwykłe czworokątne lub owalne plastikowe pojemniki, ale koniecznie żółte, przypominające barwę kwitnącego rzepaku. Pojemniki należy „zainstalować” na polu. Zależnie od wielkości plantacji powinny być rozmieszczone od każdej strony pola, ok. 5 m w głąb łanu (zależnie od tego, jakie szkodniki monitorujemy nawet 20 m w głąb łanu), na wysokości roślin.

Aby wykorzystywać żółte naczynia do ciągłego monitoringu np. w rosnącym i rozwijającym się rzepaku, pojemniki powinny mieć możliwość regulacji wysokości położenia. Pojemniki do połowy należy napełnić wodą i dodać kilka kropli płynu zmniejszającego napięcie powierzchniowe (płyn do mycia naczyń), a wystawiane bardzo wczesną wiosną najlepiej jest napełnić płynem zimowym do spryskiwaczy szyb. Odłowione szkodniki powinniśmy liczyć codziennie o tej samej godzinie.

Tabela 2. Progi ekonomicznej szkodliwości dla szkodników rzepaku
SzkodnikTermin obserwacjiPróg szkodliwości
Chowacz brukwiaczekpoczątek marca – koniec marca (BBCH 20–29)10 chrząszczy w żółtym naczyniu w ciągu kolejnych
3 dni lub 2–4 chrząszczy na 25 roślinach
Chowacz czterozębnyprzełom marca i kwietnia
(BBCH 25–39)
20 chrząszczy w żółtym naczyniu w ciągu 3 dni lub
6 chrząszczy na 25 roślinach
Chowacz galasówekwrzesień – październik
(BBCH 12–19)
2–3 chrząszcze w żółtym naczyniu w ciągu 3 dni
Chowacz podobnikprzełom kwietnia i maja
(BBCH 60–69)
4 chrząszcze na 25 roślinach
Gnatarz rzepakowiecwrzesień, październik
(BBCH 11–19)
1 gąsienica na 1 roślinie
Mszyca kapuścianaod początku rozwoju łuszczyn (BBCH 71–79)2 kolonie na 1 m2 na brzegu pola
Pchełka rzepakowawrzesień, październik
(BBCH 12–19)
3 chrząszcze na 1 mb rzędu
Pchełki ziemnepo wschodach (BBCH 10–15)1 chrząszcz na 1 mb rzędu
Pryszczarek kapustnikod początku opadania płatków kwiatowych (BBCH 65–69)1 owad dorosły na 4 rośliny
Rolnicewschody roślin (BBCH 9–16)6–8 gąsienic na 1 m2
Słodyszek rzepakowyzwarty kwiatostan (BBCH 50–52)1 chrząszcz na roślinie
luźny kwiatostan (BBCH 53–59)3–5 chrząszczy na roślinie
Ślimakibezpośrednio po siewie oraz w okresie wschodów (BBCH 8–11)2–3 ślimaki średnio na pułapkę lub zniszczenie 5% roślin 
w fazie 1–4 liści i w fazach późniejszych (BBCH 11–15)4 lub więcej ślimaków średnio na pułapkę lub zniszczenie 10% roślin w stopniu silnym lub bardzo silnym
Śmietka kapuścianawrzesień – listopad (BBCH 15–19)1 śmietka w żółtym naczyniu w ciągu 3 dni
Tantniś krzyżowiaczekwrzesień – październik
(BBCH 12–19)
1 gąsienica na 1 roślinie

Tablice i pułapki

Do monitoringu można używać barwne tablice lepowe wykorzystujące dodatnią reakcję owadów na konkretną barwę. Tablice lepowe można wykorzystywać na plantacjach rzepaku i zbóż, ale jeszcze większe zastosowanie mają w szklarniach, w sadach i uprawach warzyw. Barwne tablice umieszcza się nad wierzchołkami roślin. Pierwszorzędne znaczenie ma tutaj oczywiście barwa tablic. Żółte tablice lepowe są wykorzystywane w uprawach polowych – zwłaszcza w rzepaku, ale wabią też mączlika szklarniowego, połyśnicę marchwiankę, miniarki, ziemiórki, kwieciaka malinowca. Tablice niebieskie służą natomiast do odławiania wciornastków, a tablice białe – kistnika malinowca i pryszczarka malinowca. W przypadku niektórych szkodników, jak np. omacnicy prosowianki – głównego szkodnika kukurydzy trzeba wykorzystać pułapki feromonowe (np. typu Delta) albo pułapki świetlne.

Tabela 3. Progi ekonomicznej szkodliwości owadów szkodliwych pszenicy
Szkodnik

Termin obserwacjiPróg szkodliwości Drutowce przed siewem10–20 larw na 1 m2Łokaś garbatek
przed siewem10–20 larw na 1 m2jesień – wschody do przerwania wegetacji1–2 larwy lub 4 świeżo uszkodzone rośliny na 1 m2wiosna – początek wegetacji3–5 larw lub 8–10 świeżo uszkodzonych roślin na 1 m2Mszyce zbożowe
kłoszenie lub zaraz po wykłoszeniu5 mszyc na 1 kłosieNałanek kłosiec
kwitnienie i formowanie ziarna3–5 chrząszczy na 1 m2
lub 5 pędraków na 1 m2Nawodnica szarawkakłoszenie i strzelanie w źdźbłouszkodzenie 30% powierzchni asymilacyjnej młodych roślinNiezmiarka paskowanajesienią1 jajo na 10 źdźbłach
lub 10% uszkodzonych źdźbełPaciornica pszeniczankakłoszenie5–10 owadów na 1 kłosiePloniarka zbożówkawiosenne krzewienie6 larw na 100 roślinachPryszczarek pszenicznykłoszenie8 larw na 1 kłosiePryszczarek zbożowiecwyrzucenie liścia flagowego15 jaj na 1 źdźbleRolnica zbożówkaprzed siewem6–8 gąsienic na 1m2Skrzypionki zbożowewyrzucanie liścia flagowego1–1,5 larwy na źdźbleŚlimakiwschody roślin2 ślimaki w 1 pułapceŚmietka ozimówkana wiosnę10 roślin uszkodzonych na 30 badanych lub 80 larw na 1 m2Wciornastkistrzelanie w źdźbło10 larw na źdźbłodo pełni kwitnienia5–10 owadów dorosłych lub larw na 1 kłosiewypełnianie ziarna40–50 larw na 1 kłosie
Żółte naczynie do odławiania szkodników
  • Żółte naczynie do odławiania szkodników
Marek Kalinowski
Zdjęcia: Marek Kalinowski

autor Marek Kalinowski

Marek Kalinowski

Zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Poradnika Rolniczego” i szef działu „Agroporady”

<p class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0.0001pt; font-size: medium; font-family: Cambria;">Zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Poradnika Rolniczego” i szef działu „Agroporady”.</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Szpeciele na leszczynie – objawy i zwalczanie

Zdeformowane pąki na leszczynie to skutek żerowania wielkopąkowca leszczynowego, czyli szpeciela. To nie tylko szkodnik porzeczek. Te drobne roztocza atakują również leszczynę, powodując niszczenie i deformację pąków.

czytaj więcej

Chowacz brukwiaczek – objawy, monitoring i zwalczanie

Wiosna się zbliża i trzeba być przygotowanym na uderzenie chowacza brukwiaczka. Wybudza się i nalatuje na rzepak zwykle jako pierwszy wiosenny jego szkodnik. Tylko lokalnie nieco wcześniej rzepakom może zagrażać chowacz granatek.

czytaj więcej

Pszenica jara – Lista Odmian Zalecanych

W Krajowym Rejestrze znajduje się obecnie 36 odmian pszenicy zwyczajnej jarej. Dodatkowo, COBORU wydał w styczniu br. postanowienie o zamiarze wpisania do Krajowego Rejestru kolejnych 6 odmian pszenicy zwyczajnej jarej (Akcja, Anakonda, Aura, Fama, SU Ahab i WPB Troy – wszystkie z grupy A jakościowe chelebowe). Należy dodać, że w rejestrze są też dwie odmiany jare pszenicy orkisz (Wirtas i Kuiavia) oraz jedna oścista odmiana pszenicy twardej jarej – SMH87.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)