r e k l a m a
Partnerzy portalu
Nowy, groźny szkodnik buraka cukrowego
17.10.2019autor: Janusz Biernacki
Kończy się wegetacja buraków cukrowych i trwają zbiory korzeni, a naukowcy mają dla producentów niemiłą niespodziankę. Na Dolnym Śląsku i w Wielkopolsce wykryto nowego, groźnego szkodnika tych upraw – skośnika buraczaka.
Skośnik buraczak (Scrobipalpa ocellatella) to motyl z rodziny skośnikowatych (patrz foto I), o szaro pstrym ubarwieniu. Jego larwy, długości ok. 15 mm, żerują w liściach, ogonkach liściowych i główce buraka. Po żerowaniu i minowaniu liście sercowe przebarwiają się, czarnieją i gniją (patrz foto II). Gąsienice szkodnika można dostrzec mocno odginając lub wyłamując najmłodsze liście buraka. Ukrywają się też w tunelach zbudowanych z przędzy, najczęściej u podstawy blaszki liściowej, niekiedy zawijają też jej brzegi.
Roślinami żywicielskimi skośnika buraczaka są gatunki z rodziny komosowatych, w tym plantacje buraka cukrowego i pastewnego oraz buraczka czerwonego. Jego występowanie ograniczają obfite deszcze lub nawadnianie upraw, natomiast słoneczna pogoda sprzyja jego rozwojowi i rozprzestrzenianiu się. Szkody powodowane na korzeniach (zgnilizna główki) uniemożliwiają odrost nowych liści, sprzyjają natomiast tzw. infekcjom wtórnym korzeni. W zależności od stopnia porażenia upraw spada w nich drastycznie zawartość cukru z ok. 18 do ok. 10%, przy jednoczesnym znaczącym wzroście glukozy. W korzeniach wzrasta także liniowo zawartość potasu i sodu. Zasiedlone korzenie nie nadają się do przechowywania, gdyż w pryzmach skutki infekcji wtórnych – gnicie buraków – jest kontynuowane i nasila się.
Skośnik buraczak jest obecnie jednym z najważniejszych szkodników buraka cukrowego w Europie Zachodniej i Południowej, Afryce Północnej, na Bliskim Wschodzie oraz w Chinach, Iraku, Iranie Pakistanie i Syrii.
Źródło: IOR
[bie]
Roślinami żywicielskimi skośnika buraczaka są gatunki z rodziny komosowatych, w tym plantacje buraka cukrowego i pastewnego oraz buraczka czerwonego. Jego występowanie ograniczają obfite deszcze lub nawadnianie upraw, natomiast słoneczna pogoda sprzyja jego rozwojowi i rozprzestrzenianiu się. Szkody powodowane na korzeniach (zgnilizna główki) uniemożliwiają odrost nowych liści, sprzyjają natomiast tzw. infekcjom wtórnym korzeni. W zależności od stopnia porażenia upraw spada w nich drastycznie zawartość cukru z ok. 18 do ok. 10%, przy jednoczesnym znaczącym wzroście glukozy. W korzeniach wzrasta także liniowo zawartość potasu i sodu. Zasiedlone korzenie nie nadają się do przechowywania, gdyż w pryzmach skutki infekcji wtórnych – gnicie buraków – jest kontynuowane i nasila się.
r e k l a m a
Źródło: IOR
[bie]
Janusz Biernacki
<p>redaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie uprawy i nawożenia roślin.</p>
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a