Danish Crown zamyka kolejną ubojnie. Co jest przyczyną?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Danish Crown zamyka kolejną ubojnie. Co jest przyczyną?

30.04.2023autor: Dorota Kolasińska

Danish Crown, duński zakład ubojowy podjął decyzję o zamknięciu kolejnej ubojni. To drastyczne środki, które musiała podjąć ubojnia, żeby utrzymać się na rynku. Koszty są zbyt duże, a świń za mało. Jak to wpłynie na rynek trzody w Polsce?

W pierwszym w Danii i czwartym co do wielkości produkcji w Niemczech, zakładzie Danish Crown widać gołym okiem problemy finansowe, z którymi mierzy się zakład. Wiodąca firma w branży mięsnej została zmuszona do drastycznych zmian. 

Kilka tygodni temu informowaliśmy o zamknięciu zakładu w Essen w Niemczech. Teraz Danish Crown podjęła decyzję o zamknięciu zakładu w Saeby w Danii. Pracę straci 800 pracowników... 
Do takiej sytuacji doprowadził znaczący spadek pogłowia świń rzeźnych w Danii (spadek w ciągu 30 lat o 96%!). Firma jest zmuszona do przeprowadzenia poważnej restrukturyzacji. 

Zarząd Danish Crown w ubiegłym tygodniu podjął decyzję o zamknięciu rzeźni. Liczba świń przeznaczonych do uboju spada drastycznie, a sytuacja raczej się nie poprawi. Grupa Danish Crown posiada aż 6 zakładów. 

- To smutne, że musimy pożegnać tak wielu wykwalifikowanych i lojalnych pracowników, ale tak gwałtowny spadek liczby ubojów zmusza nas do reakcji. Obecnie mamy do czynienia z nadwyżką zdolności produkcyjnych, która kosztuje nas ponad 300 mln DKK (1 DKK = 0,13 EUR) rocznie i byłoby nieodpowiedzialne wobec firmy i naszych właścicieli, gdybyśmy nie podjęli niezbędnych kroków w celu rozwiązania tego problemu - mówi Per Laursen, dyrektor produkcji w Danish Crown.

r e k l a m a

Przyczyny spadku pogłowia świń w Danii

W ostatnich miesiącach opłacalność produkcji tuczników była na bardzo niskim poziomie, przy bardzo wysokich kosztach. Wielu rolników zrezygnowało z produkcji tuczników. Część z nich decyduje się na produkcję prosiąt na eksport. Ceny warchlaków importowanych z Danii w ostatnim czasie w Polsce wynosiły nawet 600 zł za szt. Hodowcy uważają, że to znacznie bardziej się im opłaca niż tucz. Z kolei w Polsce brakuje prosiąt, ceny tuczników wzrosły przekraczając 12 zł/kg w kl. R w wbc, więc jest duże zainteresowanie zakupem duńskich warchlaków. 

Jak podaje euromeatnews.com podczas gdy 800 pracowników może stracić pracę w Saeby, Danish Crown spodziewa się zatrudnić łącznie do 450 nowych pracowników w rzeźniach w Horsens, Ringsted i Blans niedaleko Sønderborg w ciągu najbliższych sześciu miesięcy. Wynika to z faktu, że część produkcji, która obecnie odbywa się w Saeby, będzie w przyszłości odbywać się w innych rzeźniach Danish Crown.

Jak to może wpłynąć na polski rynek tuczników? 

Wszystkie decyzje związane z duńskim i niemieckim rynkiem świń wpływają na destabilizację na polskim rynku. Po poprzedniej informacji o ograniczeniu uboju w Essen, zapytaliśmy Aleksandra Dargiewicza o to, czy te zmiany mogą wpłynąć na krajowy rynek tuczników i ceny tuczników w skupie. 

- Zapowiadana redukcja liczby ubojów świń w firmie Danish Crown dotyczy Niemiec i Danii. W rezultacie na rynku tych krajów pozostanie więcej żywca rzeźnego do zagospodarowania przez inne zakłady. Będzie stwarzało presję na ceny skupu świń. Nadwyżka podaży żywca w Niemczech może być kierowana po niższych cenach do uboju w polskich rzeźniach. Będzie to działało w kierunku ograniczenia możliwości wzrostu cen skupu tuczników na polskim rynku – komentuje Aleksander Dargiewicz, prezes Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.

Polskie zakłady odwzorowują ceny żywca wieprzowego na niemieckiej giełdzie, stąd ryzyko spadku cen w krajowych skupach trzody.

Nieco odmienne zdanie na ten temat ma z kolei Bartosz Czarniak, rzecznik POLSUS. 

Ceny tuczników w Polsce

Ceny tuczników utrzymują się w ostatnich tygodniach na wysokim poziomie. Ceny na giełdzie VEZG są stabilne. Niektóre ubojnie płacą za klasę E w wbc nawet 12 zł/kg. Zobacz ceny!

dkol na podst. euromeatnews.com

Fot. archiwum TAP

autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Zdrowie świń

Zdrowie świń - wypadanie narządów miednicy, jak pomóc?

Leczenie świeżego, przy niewielkim wynicowaniu, wypadnięcia odbytnicy czy pochwy u świń jest możliwe. Jak to zrobić wyjaśniał podczas Forum Zootechniczno-Weterynaryjnego w Poznaniu dr Aleksander Skoracki. 

czytaj więcej
Rynek świń

Ceny tuczników: prawie 12 zł/kg! Który zakład tyle płaci?

Tuczników na rynku brakuje, co powoduje utrzymujący się trend wzrostowy cen. Na rynku trwa dobra passa, która wynika z niedoboru żywca. Który zakład płaci najwięcej?

czytaj więcej

Chlewnia ogrzewana powietrzem. Zasada działania wymiennika ciepła powietrze-powietrze

Skuteczność wymienników ciepła została przetestowana w praktyce. To inwestycja, która szybko się zwraca, szczególnie w czasach wysokich kosztów energii.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)