Jak przygotować i przechowywać bele sianokiszonki?
Aby zabezpieczyć się przed stratami w jakości i ilości paszy, które przekładają się na jakość pożywienia oferowanego krowom i wyniki produkcji mleka, należy sianokiszonkę dobrze zabezpieczyć, a także prawidłowo zebrać. W tym pomogą Wam wskazówki od firmy CLASS.
Jak należy przygotować i zabezpieczyć baloty po zbiorze, aby cieszyć się jakościowym pożywieniem dla bydła?
Aby teoria miała pokrycie w praktyce – CLAAS stawia na wymianę doświadczeń z rolnikami, tym razem z Panem Szymonem Pawlikiem, który prowadzi gospodarstwo o powierzchni 250 ha i zajmuje się hodowlą 230 sztuk krów dojnych i 170 sztukjałówek.
– Przy potrzebach takiego gospodarstwa zbiór i przechowanie wysokowartościowej sianokiszonki są jednym z najważniejszych aspektów udanej hodowli. – podkreśla Patryk Piontek, ekspert marki CLAAS.
Dlatego, aby moc odpowiednio przygotować i zabezpieczyć bele warto posłużyć się kilkoma warunkami:
- materiał zebrany w odpowiedni sposób i wolny od zanieczyszczeń, takich jak kamienie czy piasek,
- aby zadbać o jakość zwinięcia samego balotu, należy nadać idealnie cylindryczny kształt, a to przekłada się na ułatwienie w transporcie i przechowywaniu,
- dobre owiniecie folią oraz wyprasowanie idealnej beli dzięki czemu kiszonkę w balotach ustawia się na płaskim boku, czyli na tym, na którym znajduje się najwięcej foli,
- najlepsze oszczędności i efekty jest owinięcie bel kiszonki 6 warstwami oraz 2,5 owijanie siatką.
W jaki sposób warunki meteorologiczne i przechowywanie odbijają się na jakości sianokiszonki?
- Belom sianokiszonki szkodzi przechowywanie na otwartej przestrzeni bez żadnego zabezpieczenia. Tu doskonale sprawdzi się np. okrycie włókniną, która ochroni przed niesprzyjającymi warunkami pogodowymi.
- Należy zwrócić uwagę na miejsce, w którym kiszonka ma być przechowywana – powierzchnia równa, bez dołków i kolein, ale niekoniecznie musi być wybetonowana.
- Preferowana wysokość ustawienia balotów to 2-4 piętra, co ochroni przed deformacjami tych znajdujących się na spodzie.
- Okazuje się, że jakość kiszonki nie musi być powiązana z położeniem i wysokością na jakiej znajduje się bela.
Co jest najważniejsze przy składowaniu kiszonki?
Podsumowując zdaniem specjalistów CLAAS i praktyków- rolników na jakość kiszonki istotnie wypływa sposób zakonserwowania i przechowywania siankokiszonki. Im więcej uwagi poświęci się na te aspekty, tym jej jakość jest wyższa, a tym samym wyniki w produkcji mleka będą zadowalające.
Dodatkowo niezmiernie ważny jest termin zbioru, który uwzględnia warunki pogodowe.
Oprac. Natalia Marciniak-Musiał
na podstawie materiałów CLAAS
Zdjęcie: CLAAS
Najważniejsze tematy