Ceny bydła biją historyczne rekordy w UE. A ile w Polsce ubojnie płacą za byki, jałówki i krowy?
Ceny bydła osiągają historyczne poziomy w UE. Jakie stawki za byki jałówki i krowy oferują zakłady mięsne i ubojnie w Polsce ? Czy wysokie notowania utrzymają się w kolejnych miesiącach? Sprawdź w naszej cotygodniowej sondzie!
Utrzymująca się od tygodni niewielka podaż powoduje, że ceny bydła osiągają coraz wyższe poziomy. W lutym w stosunku do stycznia w Polsce podrożały wszystkie grupy bydła.
W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 19,60 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 10-11 zł/kg, a za krowy - 7,50 zł/kg. Natomiast w rozliczeniu poubojowym ceny krów dochodzą do 17 zł/kg, bo mocno ich brakuje.
Z kolei z danych MRiRW wynika, że w dniach 14.02.2022 – 20.02.2022r roku średnia cena żywca wynosiła 9,76 zł za kg. To o 17 gr więcej niż w poprzednim tygodniu między 7 a 13 lutego. To także o 38 groszy (2 proc.) więcej niż przed miesiącem. W porównaniu z analogicznym okresem sprzed roku cena jest o ponad 42 proc. wyższa. Z kolei za byki w wieku 12-24 miesięcy zakłady wg MRiRW płaciły 19,83 zł/kg w wadze poubojowej.
W Niemczech ceny bydła skoczyły do rekordowych poziomów
Boom na bydło trwa także w pozostałych krajach UE. Według danych Komisji Europejskiej mocno rosną ceny buhajów, krów i jałówek. Najważniejszą przyczyną tych podwyżek jest utrzymująca się bardzo napięta podaż w Niemczech i generalnie w całej Europie. W połowie lutego ceny bydła były wyższe niż przed miesiącem w całej UE. Największy przyrost – ponad 16 proc. – odnotowano w Niemczech.
W Niemczech w ciągu pierwszych 7 tygodni bieżącego roku ubito około 12 proc. mniej buhajów niż w roku poprzednim. Z kolei spadek uboju krów wynosi prawie 11 proc.
Z danych Meat Market Observatory wynika, że w UE średnia cena bydła wynosiła 4,53 euro/kg.
Do kiedy będą rosnąć ceny bydła?
Spadki pogłowia i mniejsza produkcja wołowiny obserwowane są praktycznie we wszystkich krajach Unii Europejskiej. To oczywiście przekłada się na wzrost cen. Zdaniem analityków trend ten utrzyma się w najbliższych miesiącach.
- Ograniczona podaż, jeśli wolumen importu z krajów trzecich do Europy nie wzrośnie skokowo, będzie w dalszym ciągu kluczowym czynnikiem utrzymania aktualnego poziomu cen lub niewielkiego trendu wzrostowego – oceniają eksperci banku ING.
- Nadzieję na większą dostępność surowca oraz zwiększenie produkcji mięsa w 2022 r. dają wyniki badania pogłowia, zrealizowane przez GUS w grudniu 2021 r. Pokazały one dosyć wyraźne wzrosty w grupie cieląt i bydła w wieku 1-2 lata. Jednak z uwagi na długość cyklu produkcyjnego, trzeba będzie poczekać na ewentualne zwiększanie podaży bydła - wyjaśnia ekspert.
Rolnik rok temu za byka kupił osiem ton nawozów, dziś tylko dwa
Ale choć branża mięsa wołowego bez wątpienia znajduje się w najlepszej sytuacji na tle innych zwierzęcych producentów, rolnicy i tak mają problem z opłacalnością. Powodem są oczywiście bardzo wysokie koszty produkcji.
Mateusz Kępka z woj. warmińsko-mazurskiego przyznaje w rozmowie z nami, że w jego gospodarstwie najbardziej odczuwalny jest wzrost cen pasz.
- Pomijając oczywiście nawozy, po kieszeni biją nas w tej chwili ceny pasz, które poszły w górę o 60-70 proc. – wyjaśnił nam Kępka. Rolnik zaznaczył, że mocno wzrosły opłaty za leczenie. Wyliczył, że za byka może dziś kupić dwie tony saletry, a jeszcze rok kupował 7-8 ton!
Ceny skupu żywca wołowego w Polsce
Osi Poland Foodworks – byki 18,50 zł/kg (kl. O) (bez zmian), jałówki 17,50 zł/kg (kl. O) (bez zmian), krowy 16,00 zł/kg (kl. O) (bez zmian);
Łódzkie:
- Marciniak, Sędzimirowice – byki 11,00 zł/kg (bez zmian), jałówki 11 zł/kg (bez zmian), krowy 5,5 zł/kg (bez zmian);
Lubelskie:
- ZM Wierzejki – byki: 18,4 zł/kg ( kl. O) (bez zmian), 19,0 zł/kg (kl. R) (bez zmian), jałówki: 17,8 zł/kg (kl. O) (bez zmian), 18,4 zł/kg (kl. R) (bez zmian);
Małopolskie:
- PW Laskopol Limanowa – byki 8,00 – 11,00 zł/kg (bez zmian), jałówki 7,00 – 9,00 zł/kg (bez zmian); krowy 2,80 - 5,60 zł/kg (bez zmian);
Mazowieckie:
- ZM Mościbrody– byki 19,20 zł/kg (kl. O) (bez zmian), 19,60 zł/kg (kl. R,) (bez zmian) 19,8 zł/kg (kl. U dostawy pow. 10 szt.) (bez zmian), jałówki 18,50 zł/kg (kl. O) (wzrost o 50 gr), 19,00 zł/kg (kl. R) (wzrost o 40 gr), krowy 16,50 zł/kg (320 kg mięsa) (wzrost o 50 gr);
Podlaskie:
- ZM Bost, Turośń Kościelna – byki 8,00 - 11,00 zł/kg (bez zmian), jałówki 8-11 zł/kg (bez zmian);
Podkarpackie:
- Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie – byki 11,20 zł/kg (wzrost o 1 zł), jałówki - 8,40 zł/kg (bez zmian), krowy 4,6 zł/kg (bez zmian);
Wielkopolska:
- Jóźwiakowski, Damasławek – byki 10,40 zł/kg (wzrost o 90 gr), jałówki 8,80 zł/kg (wzrost o 30 gr), krowy – 8,50 zł/kg (bez zmian).
Kamila Szałaj, na podst. MRiRW, GUS, ING, Santander, KE
oprac cen. M. Czubak
fot. B. Dąbrowska
Michał Czubak
dziennikarz strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
dziennikarz strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
Kamila Szałaj
redaktor w zespole PWR Online
Najważniejsze tematy