Ceny bydła biją historyczne rekordy w UE. A ile w Polsce ubojnie płacą za byki, jałówki i krowy?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Ceny bydła biją historyczne rekordy w UE. A ile w Polsce ubojnie płacą za byki, jałówki i krowy?

01.03.2022autor: Michał Czubak Kamila Szałaj

Ceny bydła osiągają historyczne poziomy w UE. Jakie stawki za byki jałówki i krowy oferują zakłady mięsne i ubojnie w Polsce ? Czy wysokie notowania utrzymają się w kolejnych miesiącach? Sprawdź w naszej cotygodniowej sondzie!

Utrzymująca się od tygodni niewielka podaż powoduje, że ceny bydła osiągają coraz wyższe poziomy. W lutym w stosunku do stycznia w Polsce podrożały wszystkie grupy bydła. 

W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 19,60 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 10-11 zł/kg, a za krowy - 7,50 zł/kg. Natomiast w rozliczeniu poubojowym ceny krów dochodzą do 17 zł/kg, bo mocno ich brakuje.

Z kolei z danych MRiRW wynika, że w dniach 14.02.2022 – 20.02.2022r roku średnia cena żywca wynosiła 9,76 zł za kg. To o 17 gr więcej niż w poprzednim tygodniu między 7 a 13 lutego. To także o 38 groszy (2 proc.) więcej niż przed miesiącem. W porównaniu z analogicznym okresem sprzed roku cena jest o ponad 42 proc. wyższa. Z kolei za byki w wieku 12-24 miesięcy zakłady wg MRiRW płaciły 19,83 zł/kg w wadze poubojowej. 

r e k l a m a

W Niemczech ceny bydła skoczyły do rekordowych poziomów

Boom na bydło trwa także w pozostałych krajach UE. Według danych Komisji Europejskiej mocno rosną ceny buhajów, krów i jałówek. Najważniejszą przyczyną tych podwyżek jest utrzymująca się bardzo napięta podaż w Niemczech i generalnie w całej Europie. W połowie lutego ceny bydła były wyższe niż przed miesiącem w całej UE. Największy przyrost – ponad 16 proc. – odnotowano w Niemczech.

W Niemczech w ciągu pierwszych 7 tygodni bieżącego roku ubito około 12 proc. mniej buhajów niż w roku poprzednim. Z kolei spadek uboju krów wynosi prawie 11 proc.

Dlatego w czwartym tygodniu lutego niemieckie Stowarzyszenie Stowarzyszeń Producentów Żywca i Mięsa (VEZG) poinformowało, że ceny bydła znów poszły w górę. Obecnie niemieccy farmerzy dostają za byka w kl. R3 5,07 euro/kg, czyli 11 centów więcej niż dwa tygodnie temu i o 6 centów więcej temu niż w ubiegłym tygodniu. Za młode byczki płacono 5,10 euro/kg. Obie ceny to nowe historyczne rekordy.

Z danych Meat Market Observatory wynika, że w UE średnia cena bydła wynosiła 4,53 euro/kg.

Do kiedy będą rosnąć ceny bydła?

Spadki pogłowia i mniejsza produkcja wołowiny obserwowane są praktycznie we wszystkich krajach Unii Europejskiej. To oczywiście przekłada się na wzrost cen. Zdaniem analityków trend ten utrzyma się w najbliższych miesiącach.

- Ograniczona podaż, jeśli wolumen importu z krajów trzecich do Europy nie wzrośnie skokowo, będzie w dalszym ciągu kluczowym czynnikiem utrzymania aktualnego poziomu cen lub niewielkiego trendu wzrostowego – oceniają eksperci banku ING. 

Z kolei Grzegorz Rykaczewski z Santander Banku zaznacza, że ewentualne zwiększanie podaży bydła nastąpi dopiero za jakiś czas.

- Nadzieję na większą dostępność surowca oraz zwiększenie produkcji mięsa w 2022 r. dają wyniki badania pogłowia, zrealizowane przez GUS w grudniu 2021 r. Pokazały one dosyć wyraźne wzrosty w grupie cieląt i bydła w wieku 1-2 lata. Jednak z uwagi na długość cyklu produkcyjnego, trzeba będzie poczekać na ewentualne zwiększanie podaży bydła - wyjaśnia ekspert.

Rolnik rok temu za byka kupił osiem ton nawozów, dziś tylko dwa

Ale choć branża mięsa wołowego bez wątpienia znajduje się w najlepszej sytuacji na tle innych zwierzęcych producentów, rolnicy i tak mają problem z opłacalnością. Powodem są oczywiście bardzo wysokie koszty produkcji. 

Mateusz Kępka z woj. warmińsko-mazurskiego przyznaje w rozmowie z nami, że w jego gospodarstwie najbardziej odczuwalny jest wzrost cen pasz.

- Pomijając oczywiście nawozy, po kieszeni biją nas w tej chwili ceny pasz, które poszły w górę o 60-70 proc. – wyjaśnił nam Kępka. Rolnik zaznaczył, że mocno wzrosły opłaty za leczenie. Wyliczył, że za byka może dziś kupić dwie tony saletry, a jeszcze rok kupował 7-8 ton!

Ceny skupu żywca wołowego w Polsce  

Osi Poland Foodworks – byki 18,50 zł/kg (kl. O) (bez zmian), jałówki 17,50 zł/kg (kl. O) (bez zmian), krowy 16,00 zł/kg (kl. O) (bez zmian);

Łódzkie:

  • Marciniak, Sędzimirowice – byki 11,00 zł/kg (bez zmian), jałówki 11 zł/kg (bez zmian), krowy 5,5 zł/kg (bez zmian);

Lubelskie:

  • ZM Wierzejki – byki: 18,4 zł/kg ( kl. O) (bez zmian), 19,0 zł/kg (kl. R) (bez zmian), jałówki: 17,8 zł/kg (kl. O) (bez zmian), 18,4 zł/kg (kl. R) (bez zmian);

Małopolskie:

  • PW Laskopol Limanowa – byki 8,00 – 11,00 zł/kg (bez zmian), jałówki 7,00 – 9,00 zł/kg (bez zmian); krowy 2,80 - 5,60 zł/kg (bez zmian);

Mazowieckie:

  • ZM Mościbrody– byki 19,20 zł/kg (kl. O) (bez zmian), 19,60 zł/kg (kl. R,) (bez zmian) 19,8 zł/kg (kl. U dostawy pow. 10 szt.) (bez zmian), jałówki 18,50 zł/kg (kl. O) (wzrost o 50 gr), 19,00 zł/kg (kl. R) (wzrost o 40 gr), krowy 16,50 zł/kg (320 kg mięsa) (wzrost o 50 gr);

Podlaskie:

  • ZM Bost, Turośń Kościelna – byki 8,00 - 11,00 zł/kg (bez zmian), jałówki 8-11 zł/kg (bez zmian);

Podkarpackie:

  • Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie – byki 11,20 zł/kg (wzrost o 1 zł), jałówki - 8,40 zł/kg (bez zmian), krowy 4,6 zł/kg (bez zmian);

Wielkopolska:

  • Jóźwiakowski, Damasławek – byki 10,40 zł/kg (wzrost o 90 gr), jałówki 8,80  zł/kg (wzrost o 30 gr), krowy – 8,50 zł/kg (bez zmian).

Kamila Szałaj, na podst. MRiRW, GUS, ING, Santander, KE
oprac cen. M. Czubak
fot. B. Dąbrowska

autor Michał Czubak

Michał Czubak

dziennikarz strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

dziennikarz strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

przeczytaj inne artykuły tego autora
autor Kamila Szałaj

Kamila Szałaj

redaktor w zespole PWR Online

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

„Teraz za byka kupię 2 tony saletry, a przed rokiem kupowałem 8 ton”. Dlaczego rolnicy protestują?

Wysokie koszty produkcji i brak stabilności na rynku mocno dają się we znaki Mateuszowi Kępce, hodowcy bydła z woj. warmińsko-mazurskiego. Choć za żywiec i mleko dostaje więcej niż rok temu, może za to kupić o wiele mniej nawozów czy paszy.

czytaj więcej

Ile za byka czy jałówkę dostają rolnicy w Niemczech, Francji czy Austrii, a ile w Polsce?

Spadki pogłowia i mniejsza produkcja wołowiny obserwowane są praktycznie w całej Europie. To oczywiście przekłada się na wzrost cen. Sprawdzamy, ile za byki i jałówki dostają rolnicy w poszczególnych krajach. Gdzie jest najdrożej, a gdzie najtaniej?

czytaj więcej

Czy ceny świń będą rosły? Ile zakłady mięsne zapłacą na koniec roku? RAPORT

Stawki za żywiec wieprzowy rosną od kilku tygodni. Jak długo utrzyma się ten trend? Jakie będą ceny tuczników na koniec roku?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)