Nie tylko zbiory żyta są rekordowe, także eksport będzie rekordowy
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Nie tylko zbiory żyta są rekordowe, także eksport będzie rekordowy

05.05.2021

Produkcja żyta w Polsce w 2020 r. przekroczyła 3 mln t, ale rekordowy eksport i trudna do zaakceptowania jakość ziarna powodują, że młynarze obawiają się o podstawowy surowiec do wypieku tradycyjnego polskiego chleba.

Zbiory żyta w 2020 r. w Polsce GUS szacuje na 3,1 mln t, produkcja żyta w porównaniu z poprzednim sezonem wzrosła aż o 25%, a w ciągu ostatnich 3 lat zbiory wzrosły o połowę. Wyższe plony to zasługa lepiej plonujących odmian mieszańcowych żyta. Na cechy jakościowe tych odmian narzekają jednak coraz bardziej zmartwieni przedstawiciele branży młynarskiej.

Zdaniem prezesa Polskiego Związku Pracodawców Przemysłu Zbożowo-Młynarskiego Krzysztofa Gwiazdy eksport żyta w tym sezonie może dojść do 1,3 mln t. Wraz ze znacznym eksportem i wzrostem cen ziarna młynarze mają ograniczony dostęp do żyta o dobrej jakości wypiekowej.  Z tych powodów tuż przed nowymi zbiorami, żyta może zacząć brakować.

 

Ostatnio w uprawie przeważają odmiany hybrydowe, a te charakteryzują się zdecydowanie wyższą od odmian populacyjnych liczbą opadania. Piekarnie, a za nimi młynarze narzekają, że mąka z tegorocznego żyta jest za mocna i pieczywo nie da się dobrze zakwasić, przez co słabo rośnie.

 

Jak duże jest zapotrzebowanie na żyto wypiekowe oraz o tym, jak duży eksport i problemy z jakością wpływają na dostępność żyta z przeznaczeniem na mąkę, przeczytasz w majowym wydaniu top agrar Polska, na stronach 56–57 w artykule: „Wystarczy żyta na chleb?”

 

Zapraszam serdecznie do lektury

Juliusz Urban  Fot. Sierszeńska


r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Owoce i warzywa z pola zbierane przez klienta. Czy rolnik na tym zyska?

Coraz popularniejsze jest zbieranie warzyw czy owoców na polu czy w sadzie przez samych klientów. Z czego wynika zainteresowanie samozbiorami warzyw i owoców oraz czym dokładnie jest samozbiór? Jakie to daje korzyści zarówno dla rolnika, jak i konsumenta?

czytaj więcej
Rynek zbóż

Brakuje pszenicy i żyta. Młynarze apelują o uruchomienie rezerw zbóż

Młynarze alarmują, że brakuje pszenicy i żyta. - Za chwilę będą puste półki w sklepach – ostrzegają w liście wysłanym do ministra rolnictwa Grzegorza Pudy i apelują o uruchomienie rezerw zbóż.

czytaj więcej
Ceny zbóż

Rynek zbóż: Pszenica w portach znów po 1000 zł?

Kolejne przetargi ogłaszane już na pszenicę z nowych zbiorów i oferowane na nich ceny powodują, że eksporterzy nie obawiają się, że zostaną z drogo kupioną pszenicą i coraz śmielej oferują ceny na bieżące zakupy jeszcze przed żniwami.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)