Mlekovita: nowa fabryka serów twardych dojrzewających w Białej Podlaskiej
Gigant polskiego mleczarstwa nie zwalnia tempa. Ma już 22 zakłady produkcyjne, 34 hurtownie, 147 sklepów firmowych Mlekovitka i sklep internetowy mlekovitka.pl. Niedawno otwarto nową inwestycję, gdzie będą produkowane min.; Regionalne Rarytasy: ser Bialski z Doliny Krzny oraz ser Bialski z dziurami z Doliny Krzny.
- Inwestycja nie tylko pozwala na wyprodukowanie najlepszych serów dojrzewających o zróżnicowanym bukiecie smakowo-zapachowym (typu szwajcarskiego, holenderskiego oraz szwajcarsko-holenderskiego), ale dzięki zastosowaniu najnowocześniejszego, innowacyjnego parku maszynowego realizuje przyjęte w firmie Mlekovita standardy najwyższej jakości oraz standardy dotyczące ochrony środowiska – produkcję przyjazną środowisku naturalnemu – informuje Mlekovita. Nowo powstała linia serowarska pozwoli wyprodukować minimum 600 ton sera miesięcznie i przerobi tym samym 200 tys. litrów mleka. W zakładzie będzie pracować około 50 osób.
– Istotny jest również aspekt środowiskowy, gdyż zastosowana w nowej fabryce technologia zakłada zmniejszenie do minimum zużycia czynników energetycznych oraz wody, potrzebnych do produkcji najwyższej jakości sera – mówi Prezes Mlekovity Dariusz Sapiński.
Jednak w Białej Podlaskiej konieczne są również zmiany, m.in. dotyczące przebudowy wydziału przetwarzania serwatki i zwiększenia jej ilości. Nowy wydział pomoże zagęszczać serwatkę. Jednocześnie w zakładzie w Białej Podlaskiej kotłownia węglowa została zastąpiona nowoczesną kotłownią gazową, ograniczającą emisję CO2. To kolejny element prowadzonej przez Grupę Mlekovita racjonalnej gospodarki surowcami.
Jak zaznacza Mlekovita każdego dnia w całej grupie łącznie przetwarzanych jest 8 mln litrów mleka dostarczanego przez 15 000 polskich rolników.
Oprac. dkol na podst. mlekovita.com.pl
Fot. Mlekovita
Dorota Kolasińska
<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>
Najważniejsze tematy