Inwestycja Danone w Polsce – nowe miejsca pracy i produkty dla pacjentów
Firma Danone rozbuduje zakłady produkcyjne Nutricia w Opolu. Inwestycja ma pochłonąć 230 mln zł.
Zakłady Produkcyjne Nutricia w Opolu są jedną z największych fabryk Danone w Europie. Łącznie zajmują powierzchnię prawie 13 ha. W zakładzie zatrudnionych jest 640 osób. Rozbudowa zakładu o dodatkową powierzchnię 7 tys. m2 ma przynieść kilkadziesiąt nowych miejsc pracy. Koszt inwestycji szacowany jest na 230 mln zł. Prace już ruszyły. Na lipiec 2024 r. zaplanowano rozpoczęcie instalacji linii technologicznej, a na kwiecień 2025 r. – pierwsze komercyjne produkcje.
Obok produkowanych w Opolu obecnie takich marek jak BoboVita, Bebilon 2 i Bebiko 2, w nowym wydziale mają powstawać specjalistyczne produkty żywienia medycznego. Tym samym, obok produktów dla niemowląt i małych dzieci, firma ma rozszerzyć zakres swojej działalności o produkty do żywienia dojelitowego, które były dotąd były importowane na polski rynek z innych krajów.
Rozbudowa linii produkcyjnej Danone
– Rozbudowa linii produkcyjnej w opolskim zakładzie przełoży się na zwiększenie innowacyjności Danone, bazując na naszym wieloletnim doświadczeniu w tym obszarze. Inwestycja zwiększy również elastyczność naszego łańcucha dostaw, co oznacza, że będziemy mogli jeszcze lepiej odpowiedzieć na potrzeby większej liczby pacjentów lokalnie, a jednocześnie realizować naszą misję, jaką jest niesienie zdrowia przez żywność tak wielu ludziom, jak to możliwe – komentuje Antoine de Saint-Affrique, dyrektor generalny Danone.
Jak informuje firma Danone, specjalistyczne diety do żywienia dojelitowego dostarczają wszystkich składników odżywczych, niezbędnych dla funkcjonowania organizmu człowieka, pacjentom, którzy nie są w stanie przyjmować pokarmów standardowo. Są one stosowane m.in. w przypadku zaburzeń połykania, niedrożności górnego odcinka przewodu pokarmowego, chorób nowotworowych, przewlekłego zapalenia trzustki, nieswoistych zapaleń jelit, w tym choroby Leśniowskiego-Crohna, czy braku przytomności chorych. Ważnym wskazaniem do żywienia dojelitowego jest także przygotowywanie do operacji czy żywienie w trakcie rekonwalescencji i rehabilitacji.
– Żywienie dojelitowe, każdorazowo zalecane przez lekarza, zapobiega utracie masy ciała, daje siłę do walki z chorobą, ogranicza liczbę infekcji i powikłań, przyspiesza powrót do zdrowia i możliwość podjęcia kolejnych etapów leczenia u pacjentów. Możliwość produkowania tych diet w Polsce przełoży się na jeszcze lepszy dostęp do nich dla wszystkich pacjentów – mówi Artur Ludwiczak, dyrektor zarządzający Nutricia Polska.
mj/źródło: Danon
Marcin Jajor
<p>redaktor działu top bydło i topagrar.pl, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mlecznego i mięsnego</p>
Najważniejsze tematy