Ceny produktów mleczarskich w UE rosną
Unijna Komisja Rolnictwa opublikowała nowy raport dotyczący średnich cen mleka i produktów mleczarskich. Gdzie płacą najwięcej? Jakie trendy panują na światowym rynku mleczarskim?
Produkty mleczarskie drożeją
Według najnowszego raportu DG Agri z 9 stycznia stawki na rynku mleczarskim kontynuują trendy z ubiegłego roku. Odtłuszczone mleko w proszku (SMP) odnotowuje 51% podwyżkę w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku, +2,7% w ostatnim tygodniu i obecnie kosztuje 336 euro/100 kg. Również o 51% wzrosła cena serwatki w proszku (+2,9% w ostatnim tygodniu) i wynosi 117 euro/100 kg.
Jeszcze wyższy skok osiągnęły stawki za masło – plus 70% w porównaniu ze styczniem 2021 roku (+2,2% w ostatnim tygodniu). Jego średnia cena to 571 euro/100 kg.
Pełne mleko w proszku (WMP) kosztuje aktualnie średnio 413 euro/100 kg, co oznacza wzrost o 49% rok do roku (+2,2% w ostatnim tygodniu).
Mniejsze korekty ale również w górę, zanotowano w cennikach serów. Za cheddar w UE płaci się 336 euro/100 kg (+9%), za ementaler 499 euro/100 kg (+4%), za goudę 392 euro/100 kg (+24%) i za edam 401 euro/100 kg (+30%).
Gdzie w UE płacą najwięcej?
Cena odtłuszczonego mleka w proszku obecnie jest najwyższa w Niemczech (349 euro/100 kg), Holandii (346 euro/100 kg), Belgii i Francji (342 euro/100 kg). Polska średnia cena SMP to 307 euro/100 kg.
Wysokie stawki skupu masła odnotowują Belgia (619 euro/100 kg), Holandia (608 euro/100 kg) i Czechy (601 euro/100 kg). Polski cennik jest w tym przypadku odrobinę wyższy od średniej unijnej i wynosi 574 euro/100 kg.
Trendy na świecie
Podobne podwyżki obserwujemy poza Unią Europejską. Jak podaje USDA, cena masła w Stanach Zjednoczonych wzrosła w ciągu poprzednich dwóch tygodni o 23% do stawki 5 880 dolarów/tonę, tymczasem w Oceanii korekta była niewielka (+0,2%) do 5 900 dolarów/tonę.
Wahania ceny mleka na świecie w 2021 roku były spore, jednak obserwowano podwyżki na całym globie. Średnio w listopadzie 2021 r. ceny podane w euro wyglądały następująco: 40,7/100 kg w Nowej Zelandii (Fonterra, 4,2% tłuszczu, 3,35% białka), 40/100 kg w UE oraz 39/100 kg w USA (4,2% tłuszczu).
Tymczasem od ubiegłego roku w UE odbiera się mniej mleka, produkcja spada w niemal każdym sektorze: porównując czas od stycznia do października 2021 r. do analogicznego okresu w 2020 r., najbardziej spadła produkcja pełnego mleka w proszku (o 10,5%), odtłuszczonego mleka w proszku (o 4,4%) oraz mleka kondensowanego i sfermentowanego (o 2,3%).
Wzrósł w tym okresie jedynie wolumen śmietany (o 1,6%) oraz sera (o 1,9%).
Global Dairy Trade świętuje 300 event
18 stycznia 2022 r. Global Dairy Trade świętuje swoją 300. aukcję. Obrót na wiodącej na świecie platformie aukcyjnej GDT to średnio 2,2 miliardy dolarów rocznie. Nowozelandzka platforma oferuje produkty mleczne pochodzące z ponad 80 krajów całego świata.
Średnia stawka oferowana na ostatnim evencie to 4,463 USD/MT, co oznacza wzrost o 4,6% w stosunku do poprzedniej aukcji (z 4 stycznia 2022 r.).
masło +5,0%;
pełne mleko w proszku +5,6%;
odtłuszczone mleko w proszku +5,0%;
- bezwodny tłuszcz mleczny +0,6;
ser cheddar +1,1%.
W sumie sprzedano 30 644 MT produktów.
al na podst. DG Agri, USDA, GDT
fot. EnvatoElements
Aneta Lewandowska
<p>redaktor portalu topagrar.pl, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli zwierząt</p>
Najważniejsze tematy