Fonterra prognozuje mniejszy skup mleka w tym sezonie
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Fonterra prognozuje mniejszy skup mleka w tym sezonie

17.01.2022autor: Aneta Lewandowska

Nowozelandzka spółdzielnia mleczarska Fonterra skupi w sezonie 2021/22 o 25 milionów kg suchej masy mleka mniej. Co wpłynęło na tę obniżkę? Jakie plany spółdzielnia ma na kolejne miesiące?

25 mln suchej masy mleka mniej

Nowozelandzki gigant mleczarski Fonterra zmienia swoje prognozy skupu mleka w sezonie 2021/22, przewidując zakup 1500 milionów kilogramów suchej masy mleka (kgMS), zamiast pierwotnie planowanych 1525 milionów kgMS.

Dyrektor generalny Fonterra, Miles Hurrell, mówi, że zmienna pogoda i trudne warunki uprawy i wypasu w wielu regionach Nowej Zelandii na początku sezonu spowodowały, że bilans skupu mleka jest mniej korzystny od tego sprzed roku.

– Spodziewaliśmy się poprawy warunków w okresie świąteczno-noworocznym, ale tak się nie stało – przyznał Hurrell – W rezultacie zrewaluowaliśmy naszą prognozę na sezon 2021/22 w dół o 1,6%, do 1500 mln kgMS.

Mimo niższej podaży mleka w Nowej Zelandii, na tym etapie nie my potrzeby zmian w ilości produktów, które spółdzielnia oferuje na platformie Global Dairy Trade (GDT).

– Ze względu na duże zapotrzebowanie na sprzedaż poza GDT, już wcześniej w tym sezonie zmniejszyliśmy wolumen, który oferowaliśmy na platformie – poinformował dyrektor Fonterra – Będziemy dalej monitorować sytuację i uważnie zarządzać naszymi produktami zarówno na platformie GDT, jak i poza nią.

r e k l a m a

Woda Żywa dla poprawy bioróżnorodności

Na kolejne miesiące spółdzielnia planuje nowe działania, które nie tylko mają wpłynąć na produkcję mleka, ale i na środowisko. Partnerstwo na rzecz Żywej Wody (Living Water) to wspólny projekt Fonterra i Departamentu Ochrony Środowiska Nowej Zelandii, który ma na celu wsparcie rolników i doradców rolnych w pogłębianiu wiedzy na temat bioróżnorodności, z myślą o uwzględnianiu celów bioróżnorodności w plany i cele gospodarstwa.

„Rolnictwo z rodzimą bioróżnorodnością” to 20-miesięczny projekt koordynowany organizacje naukowe i pozarządowe. Głównymi celami współpracy jest ochrona i przywracanie rodzimej bioróżnorodności na gospodarstwach, a w efekcie zapewnienie czystej wody, schronienia i cienia dla zwierząt, sekwestracji dwutlenku węgla, odporności na suszę i innych zalet zdrowego ekosystemu.

Według Living Water największymi przeszkodami w ochronie i przywracaniu bioróżnorodności w rolnictwie jest ograniczony dostęp do porad i wiedzy ekologicznej, a także koszty stworzenia planów odbudowy bioróżnorodności.

– Istnieje szerokie zainteresowanie ochroną i przywróceniem rodzimej bioróżnorodności w gospodarstwach ze strony społeczności rolniczych i doradców rolnych, chociaż porady ekspertów są trudne do uzyskania i kosztowne — mówi Trish Kirkland-Smith, dyrektor ds. partnerstwa środowiskowego w Fonterra – Opracowanie planu przywracania bioróżnorodności i zarządzania gospodarstwem może kosztować ponad 5-10 000 dolarów (ok. 13-27 tysięcy złotych, przyp. red.), z dodatkowymi kosztami monitorowania.

Opracowanie planów dla 25 000 gospodarstw w Nowej Zelandii to koszt ponad 125 milionów dolarów. Dlatego projekt partnerski przetestuje bardziej opłacalny sposób udzielania porad przez ekspertów dla sektora hodowanego, współpracując z ponad 60 gospodarstwami hodującymi owce, bydło mięsne i bydło mleczne.

W ten sposób opracowane plany poprawy bioróżnorodności i będą mogły trafić do 6000 kolejnych gospodarstw zajmujących się hodowlą owiec i bydła mięsnego oraz do 9000 gospodarstw utrzymujących bydło mleczne.

Efektem projektu ma być wdrożenie przez hodowców opracowanych wytycznych do swoich Planów Środowiskowych Gospodarstwa, które Fonterra zapewnia swoim dostawcom bezpłatnie. Ponad połowa rolników ze spółdzielni ma już działające plany środowiskowe dla gospodarstwa, a Fonterra chce ten odsetek zwiększyć do 100% rolników do 2025 roku.

al na podst. Fonterra
fot. EnvatoElements

autor Aneta Lewandowska

Aneta Lewandowska

<p>redaktor portalu topagrar.pl, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli zwierząt</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Ceny mleka na świecie osiągają rekordowe poziomy

Światowe ceny mleka są obecnie rekordowo wysokie. Ostatni raz podobny poziom cen rynek mleka notował w kwietniu 2013 roku. Jak zmieniły się ceny produktów mlecznych na pierwszej marcowej aukcji Global Dairy Trade?

czytaj więcej

Jak zwiększyć zysk z produkcji mleka przy rosnących kosztach?

Rosnące koszty produkcji mleka to dla hodowców bydła mlecznego ogromne wyzwanie i nieustanne poszukiwanie rozwiązań pozwalających na osiągnie przyzwoitych zysków.Wiadomo, że koszty żywienia stanowić mogą nawet 60% wszystkich kosztów produkcji mleka, dlatego też ekspert programu Krowie na Zdrowie Krzysztof Adamczyk z firmy De Heus zaprezentował, w jaki sposób, poprzez odpowiednie żywienie można zwiększyć zyski z produkcji mleka.

czytaj więcej
Rynek mleka

Ceny produktów mleczarskich w UE rosną

Unijna Komisja Rolnictwa opublikowała nowy raport dotyczący średnich cen mleka i produktów mleczarskich. Gdzie płacą najwięcej? Jakie trendy panują na światowym rynku mleczarskim?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)