Czy fotosynteza może zachodzić bez udziału światła?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Czy fotosynteza może zachodzić bez udziału światła?

09.07.2022autor: Natalia Marciniak-Musiał

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Riverside i University of Delaware (USA) dowiedli, że tak. Jest to możliwe dzięki nowoopracowanej technologii, która wykorzystuje dwuetapową elektrokatalizę. W jej efekcie powstaje octan, którym karmią się rośliny.

Proces fotosyntezy u roślin ewoluowała przez miliony lat, dzięki czemu z substratów jakimi są woda, CO2 i światło słoneczne powstaje biomasa roślinna. Jednakże proces ten jest wysoko nieefektywny, ponieważ tylko około 1% energii ze światła słonecznego trafia do rośliny.

r e k l a m a

W jaki sposób można ominąć fotosyntezę biologiczną u roślin?

Dzięki nowoopracowanej technologii, która wykorzystuje dwuetapową elektrokatalizę - to hybrydowy proces organiczno-nieorganiczny. W jej efekcie powstaje octan, którym karmią się rośliny. O szczegółach całego przedsięwzięcia możemy przeczytać w czasopiśmie Nature Food.

Dwuetapowa elektrokataliza umożliwia przekształcanie dwutlenku węgla, energii elektrycznej i wody w octan, który w ciemności jest wykorzystywany na potrzeby rozwoju roślin. Doświadczenia wykazały, że dla alg - sztuczna fotosynteza była cztery razy skuteczniejsza niż naturalna, a w przypadku drożdży wzrost może być nawet 18-krotny. Energia elektryczna dla tego procesu jest generowana przez panele słoneczne.

Ta metoda umożliwia stworzenie nowego sposobu produkcji żywności. Ograniczenia wynikające z fotosyntezy biologicznej zostały zniesione– podkreśla jeden z autorów publikacji.

Naukowcy uważają, że nowa technologia może przyczynić się do zwiększenia wydajności produkcji żywności, przy jednocześnie mniejszych nakładach energetycznych oraz kosztach tradycyjnej produkcji roślinnej.

Sztuczna fotosynteza możliwa w wielu przypadkach 

Okazuje się, że na przeprowadzenie sztucznej fotosyntezy w ciemności jest dobrze reagują pomidory, groszek, ryż czy tytoń. Dostarczony w im octan jest przekształcany w główne cząsteczki budulcowe, które organizm zużywa w trakcie do wzrostu i rozwoju.

Rolnictwo w obliczu zmieniającego się klimatu

Wyniku eksperymentu naukowców z Kalifornii wydają się szczególnie ważne w kontekście następujących zmian klimatu oraz rosnącej populacji ludzi, a tym samym zapotrzebowania na żywność. Uprawy będą musiały temu sprostować i być bardzo wydajne.

Jak uważa jedna ze współautorek manuskryptu, Martha Orozco-Cárdenas, być może pewnego dnia plony pochodzące z niewielkich, podziemnych ośrodków o zamkniętym obiegu wody będą w stanie spełnić zapotrzebowanie na żywność całej ludzkości.

Potencjalnym celem może być także nawet kolonizacji Marsa!

 

Oprac. Natalia Marciniak-Musiał

Źródło: Elizabeth C. Hann, Sean Overa, Marcus Harland-Dunaway, Andrés F. Narvaez, Dang N. Le, Martha L. Orozco-Cárdenas, Feng Jiao, Robert E. Jinkerson. A hybrid inorganic–biological artificial photosynthesis system for energy-efficient food productionNature Food, 2022; 3 (6): 461 DOI: 10.1038/s43016-022-00530-x

Fot.  unsplash

 

autor Natalia Marciniak-Musiał

Natalia Marciniak-Musiał

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Poznaj najciekawsze inicjatywy sołeckie

Świetlica może być po prostu pomieszczeniem. Ale może stać się nowoczesną przestrzenią uwzględniającą najnowszą wiedzę z zakresu medycyny. A wyspa na stawku? Może zarastać, ale może też stać się kulturalnym centrum wsi i inspiracją do wielu innych działań. Takie projekty nagrodziło niedawno Krajowe Stowarzyszenie Sołtysów podczas gali wieńczącej piątą edycji konkursu „Fundusz sołecki – najlepsza inicjatywa”.

czytaj więcej

Dzięki KGW Ciecierzanki na wsi zawsze jest ciekawie

Dzięki działalności „Ciecierzanek” każda z członkiń koła może znaleźć odpowiadającą jej aktywność. Organizacja zabaw, kurs księgowości, pieczenie ciast czy tworzenie w duchu art recyklingu. Gospodynie z Ciecierska są otwarte na wszelkie działania, które sprawiają, że na wsi żyje się ciekawiej.

czytaj więcej

Mały rolnik i jego króliki

Ten mały "gospodarz" ma na imię Filip i jest już totalnie zarażony miłością do zwierząt.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)