Raport USDA: nieznaczne zmiany, ale uwaga na soję
W swoim listopadowym raporcie eksperci ministerstwa rolnictwa USA do zbożowych bilansów wprowadzili nieznaczne zmiany, nieco mocniej modyfikowane są natomiast prognozy dla soi.
PSZENICA
Opublikowany właśnie nowy raport USDA przynosi niewielkie zmiany tylko nieznacznie wpływające na zapasy końcowe pszenicy . O ile szacunki produkcji w sezonie 2022/23 wzrastają o 1 mln 1 do 782,7 mln t, to na globalne zapasy na koniec bieżącego sezonu wpływa to bardzo nieznacznie, bo wynosząc 267,8 mln t wzrastają one zaledwie o niecałe 300 tys. t.
Przyczyny takiego stanu rzeczy są bardzo oczywiste, bowiem wraz ze zbiorami o 1 mln t, w porównaniu do październikowego raportu wzrasta także światowa konsumpcja pszenicy, wynosząc już 791,2 mln t, co o 9 mln t przekracza łączne zbiory.
KUKURYDZA
W aktualizacji prognoz dotyczących kukurydzianego bilansu zmiany są jeszcze mniejsze, zbiory spadając w porównaniu do ubiegłego miesiąca jedynie o 250 tys. t nadal są powyżej 1 mld 168 mln t. O podobne ilości kurczy się eksport kukurydzy wynosząc 182,7 mln t.
SOJA
W soi zmiany są dla rynku zdecydowanie bardziej istotne i nie tak oczywiste. Bowiem nieznacznie, bo o 450 tys. t obniżane szacunki zbiorów, przy wzrastającym do 169,1 mln t (+200 tys. t) eksporcie i utrzymującej się na poziomie 380,2 mln t konsumpcji, przynoszą wzrost zapasów końcowych o 1,35 mln t!
Tak nieoczekiwany wynik bilansowy przynosi jedno bardzo proste działanie, oto amerykańscy eksperci wrócili do przeszłości i zapasy końcowe z sezonu poprzedniego (2021/22), a tym samym początkowe na sezon bieżący podnieśli o 2,3 mln t, do 94,7 mln t i saldo się zgadza. Globalne zapasy soi na zakończenie sezonu 2022/23 wyniosą 102,17 mln ton.
oprac. Juliusz Urban Fot. firmowe
dr Juliusz Urban
ekspert ds. rynku zbóż top agrar Polska, doktor agronomii UP i absolwent MBA UE we Wrocławiu, wiele lat zarządzał skupem u dużego dystrybutora, był prezesem firmy przetwórstwa rzepaku, miał także własną firmę brokerską.
Najważniejsze tematy