Jak sprawdzić czy ryba jest świeża? 5 wskazówek
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jak sprawdzić czy ryba jest świeża? 5 wskazówek

22.12.2022autor: Dorota Kolasińska

Na prawie każdym polskim stole wigilijnym pojawi się karp lub inna ryba przyrządzona w tradycyjny sposób. Mimo, że przed Świętami Bożego Narodzenia wybór ryb jest większy niż zwykle i wydaje się to logiczne, że ryba powinna być świeża, to jednak warto poznać 5 wskazówek i to sprawdzić. 

Nie ma nic gorszego niż nieświeża ryba na wigilijnym stole. Żadna pani domu nie może sobie pozwolić na takie faux-pas. Najłatwiej byłoby po prostu kupić żywego karpia, wtedy wiemy, że jest zdrowy i świeży, chyba, że pływa do góry brzuszkiem lub boczkiem, to niekoniecznie :). Jednak jeżeli nie mamy możliwości udać się po żywą rybę, musimy zadowolić się tuszką. Jak sprawdzić w takim razie czy ryba jest świeża? 

Znakomite wskazówki w tym zakresie przygotowała Wielkopolska Izba Rolnicza. Okazuje się, że rybę najlepiej ocenić nie po zapachu., bo nie zawsze mamy taką możliwość, ale po wyglądzie jej ciała m.in. oczu, śluzu, płetw czy skrzeli. 

Jak poznać czy ryba jest świeża? 

Ryba świeża

Ryba nieświeża

  • Oko błyszczące, źrenica czarna, brak zmętnień. Gałka oczna płaska lub lekko wypukła.

Źrenica zmętniała, pokryta mlecznobiałym nalotem. Gałka oczna zapadnięta, wysuszona, a w skrajnych przypadkach lekko pofałdowana.

  • Skrzela krwistoczerwone, widoczne listki skrzelowe. Bez przebarwień, plam i ubytków.

Skrzela bladoróżowe lub różowo-brązowe. Wszystkie listki skrzelowe stanowią jedną, bezkształtną, pulchną masę.

  • Skóra jednolita, błyszcząca, sprężysta, bez ran i ubytków. Mięso zwarte, sprężyste, sztywne. Po naciśnięciu palcem na grzbiet zagłębienie szybko wraca do pierwotnego kształtu.

Skóra matowa, bez połysku. Liczne ubytki łusek, widoczne przebarwienia, rany. Brak sprężystości na grzbiecie. Po naciśnięciu palcem pozostaje zagłębienie, które nie powraca do pierwotnego kształtu.

  • Żebra (ości) trwale przytwierdzone do powłok brzusznych, nawet po ich znacznym rozłożeniu.

Od strony wewnętrznej żebra (ości) odchodzą wyraźnie od powłok brzusznych – im bardziej, tym świeżość ryby mniejsza.

  • Płetwy jednolite, wilgotne, o naturalnym kształcie.

Płetwy poszarpane, przesuszone, z nienaturalnymi ubytkami.

oprac. dkol na podst. WIR
Fot. Envato Elements

autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Wataha wilków kontra dzik. Kto wygrał starcie? [WIDEO]

„Dzik jest dziki, Dzik jest zły. Dzik ma bardzo ostre kły”... ale wilk również. Gdy dojdzie do pojedynku dzika z watahą wilków wynik wydaje się być oczywisty. Jedno z takich starć zostało nagrane pod Trzebiatowem. Jakim wynikiem się to skończyło?

czytaj więcej
Przepisy

Regionalne i smaczne Boże Narodzenie: Karp smażony z szarym sosem po wielkopolsku

Święta w każdym regionie Polski smakują trochę inaczej. Inne potrawy królują na Śląsku, inne na Podlasiu, a jeszcze inne na Kaszubach. Boże Narodzenie to okazja, by poznać tradycyjne dania z innych miejsc w Polsce – szczególnie że niektóre odchodzą już w zapomnienie.  

czytaj więcej
Porady

Jak dbać o dłonie zimą?

  Zimą nasze ręce narażone są niesprzyjające warunki - wilgoć, mróz i wiatr. Stąd łatwo o ich przesuszenie, podrażnienie i szorstkość. Aby dłonie były odpowiednio odżywione i gładkie, warto zastosować kilka zabiegów pielęgnacyjnych. Jakich?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)