Jak sprawdzić czy ryba jest świeża? 5 wskazówek

Na prawie każdym polskim stole wigilijnym pojawi się karp lub inna ryba przyrządzona w tradycyjny sposób. Mimo, że przed Świętami Bożego Narodzenia wybór ryb jest większy niż zwykle i wydaje się to logiczne, że ryba powinna być świeża, to jednak warto poznać 5 wskazówek i to sprawdzić.
Znakomite wskazówki w tym zakresie przygotowała Wielkopolska Izba Rolnicza. Okazuje się, że rybę najlepiej ocenić nie po zapachu., bo nie zawsze mamy taką możliwość, ale po wyglądzie jej ciała m.in. oczu, śluzu, płetw czy skrzeli.
Jak poznać czy ryba jest świeża?
Ryba świeża | Ryba nieświeża |
| Źrenica zmętniała, pokryta mlecznobiałym nalotem. Gałka oczna zapadnięta, wysuszona, a w skrajnych przypadkach lekko pofałdowana. |
| Skrzela bladoróżowe lub różowo-brązowe. Wszystkie listki skrzelowe stanowią jedną, bezkształtną, pulchną masę. |
| Skóra matowa, bez połysku. Liczne ubytki łusek, widoczne przebarwienia, rany. Brak sprężystości na grzbiecie. Po naciśnięciu palcem pozostaje zagłębienie, które nie powraca do pierwotnego kształtu. |
| Od strony wewnętrznej żebra (ości) odchodzą wyraźnie od powłok brzusznych – im bardziej, tym świeżość ryby mniejsza. |
| Płetwy poszarpane, przesuszone, z nienaturalnymi ubytkami. |
oprac. dkol na podst. WIR
Fot. Envato Elements

Dorota Kolasińska
<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>
Najważniejsze tematy