IO: jabłka o czerwonym miąższu Trinity idealne do przetwórstwa
r e k l a m a
Partnerzy portalu

IO: jabłka o czerwonym miąższu Trinity idealne do przetwórstwa

25.02.2021autor: Kamila Szałaj

Wciąż mało popularne w Polsce jabłka o miąższu zabarwionym na czerwono są doskonałym surowcem do przetwórstwa. Ich miąższ ma dużo wyższą niż w przypadku jabłek o miąższu jasnym zawartość antocyjanów, pektyn i związków fenolowych. 

Dodatkowo badania prowadzone w Instytucie Ogrodnictwa – PIB pokazały, że jabłka, szczególnie odmiany ‘Trinity’, mają bardzo wysoką zawartość kwasów organicznych, m.in jabłkowego (kwasowość 1,45-1,89%) i L-askorbinowego (10,8-15,9 mg/100 g), wysoką zawartość ekstraktu na poziomie 11,0-12,9% Brix, zawartość antocyjanów na poziomie 140-216 mg/kg. To sprawia, że są świetnym surowcem do wytwarzania wartościowych przetworów, jak soki, przeciery i smoothie.


Technologie przerobu owoców opracowane w Instytucie wskazują, iż czerwonomiąższowa odmiana ‘Trinity’ może być wykorzystana jako naturalny składnik barwiący oraz zwiększający wartość prozdrowotną końcowego produktu. Szczególnie istotne jest także, że soki, cydry czy wina musujące z jabłek o wybarwionym na czerwono miąższu cieszą się dużą popularnością na zachodzie Europy. Innowacją na rynku przetwórczym może być wprowadzenie smoothie o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego – nowości w grupie żywności funkcjonalnej.  


W Polsce są doskonałe warunki do uprawy jabłoni rodzących owoce o czerwonym miąższu, zwłaszcza odmiany ‘Trinity’. Wcześnie wchodzi w okres owocowania, owocuje regularnie i bardzo obficie. Drzewa rosną średnio silnie. Doświadczenia prowadzone przez kilka lat w Instytucie Ogrodnictwa – PIB wskazały, że jabłka ‘Trinity’ dojrzewają w trzeciej dekadzie sierpnia, mają średnicę ok. 70 mm i masę od 90-160 g. 


Źródło i fot.: InHort
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Włosi wprowadzili trzy nowe odmiany jabłek

RedPop, Cosmic Crisp, Giga - to trzy nowe odmiany jabłek, które będą uprawiane w Południowym Tyrolu. 

czytaj więcej

Czereśnie średniopóźne i późne. Które odmiany do upraw ekologicznych?

Odmiany czereśni późniejszych, mimo że są bardziej kłopotliwe, od tych dojrzewających wcześniej, nadają się do upraw ekologicznych. Którą odmianę wybrać?

czytaj więcej

Jeżyna bezkolcowa – Jak uprawiać, jaką odmianę wybrać?

Jeżyna bezkolcowa to roślina, do której mocnych stron zaliczyć można przede wszystkim zdrowe i smaczne owoce. To, co ją jeszcze charakteryzuje to niezbyt wysokie wymagania - jeżeli zapewnimy jej odpowiednie stanowisko. Jakie?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)