PORADNIK: Jak przygotować idealną kiszonkę z kukurydzy?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

PORADNIK: Jak przygotować idealną kiszonkę z kukurydzy?

19.08.2021autor: Beata Dąbrowska

Kukurydziane żniwa za pasem. Zanim sieczkarnie ruszą na pola, z pewnością warto przypomnieć o najważniejszych zasadach wykonania dobrej jakości kiszonki. Jak ją przygotować, by mieć pewność, że jest najwyższej jakości, że dostarcza zwierzętom niezbędnych wartości pokarmowych i przede wszystkim dobrze smakuje?

Z artykułu dowiesz się

  • Jakie jest 5 kroków do uzyskania idealnej kiszonki?
  • Kiedy zacząć zbierać kukurydzę na kiszonkę
  • Jaki mamy wpływ na proces zakiszania i jak go usprawnić?

Przepis na idealną kiszonkę w 5 krokach

Fachowym doradztwem i praktyczną pomocą w tym zakresie służą specjaliści z programu Krowie na Zdrowie. W marcu br. odbyło się webinarium dla hodowców bydła, którego tematem były właśnie kiszonki. W prezentacji „Od pola aż do stołu paszowego – przepis na idealną kiszonkę krok po kroku”, poprowadzonej przez Hannę Nowak – specjalistę ds. Żywienia Zwierząt w Corteva Agriscience Polska.
Omówione zostało 5 kroków do uzyskania doskonałej kiszonki: wybór odmiany kukurydzy, termin zbioru, zakiszanie, ubicie i okrycie oraz skarmianie. Do tematu związanego z wyborem odmiany wrócimy jesienią, bowiem obecnie przed hodowcami nie lada wyzwanie – zbiór i wykonanie jak najlepszej kiszonki z kukurydzy.

r e k l a m a
Zbiór kukurydzy jest jednym z najważniejszych momentów, ponieważ wpływa na wszystkie parametry kiszonki, w tym na zawartość skrobi i strawność oraz jej właściwe przygotowanie (cięcie, rozdrobnienie oraz ubicie).

Niestety, nadal podczas zbioru popełniane jest wiele błędów, gdyż zdecydowana większość gospodarstw opiera się na usługowym zbiorze roślin, co stanowi duże ograniczenie co do optymalnego terminu wykonania usługi – zaznaczyła Hanna Nowak. – Między innymi z tego powodu zalecamy do uprawy odmiany dent, w przypadku którym hodowca ma więcej czasu na podjęcie decyzji o zbiorze (nawet dwa-trzy tygodnie wcześniej).


3/4 ziarniaka wypełnione skrobią

Aby w pełni wykorzystać potencjał tworzenia skrobi w kukurydzy, konieczne są wysokie zawartości suchej masy w ziarnie, dlatego też zbiór roślin z odmian dent powinien odbywać się w oparciu o dojrzałość ziarna – wypełnienie na 3/4 ziarna skrobią twardą oraz kondycję roślin (stay-green), która pozwoli na odpowiednie ubicie silosu.

Pobierz cały artykuł w formie PDF-a

Pozostałą część artykułu możesz przeczytać pobierając PDF-a. Żeby otrzymać artykuł wystarczy wypełnić poniższy formularz, a na podany przez Ciebie adres e-mail wyślemy pełną treść artykułu. Otrzymasz go bezpłatnie.

Jeśli nie chcesz zostawić swoich danych, możesz poznać te porady kupując nr 33/2021 "Tygodnika Poradnika Rolniczego" na stronie: www.agrarsklep.pl.

Administratorem Twoich danych jest Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o (PWR/my), ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Twoje dane będziemy przetwarzać do realizacji następujących celów: realizacja Konkursu, marketingu bezpośredniego (wysyłka pocztowa), przekazu marketingowego i handlowych zgodnie z udzielonymi zgodami; poznania twojej opinii na temat dostarczanych usług i treści w ramach badania rynku, a także do zabezpieczenia roszczeń. Podstawą przetwarzania Twoich danych jest nasz uzasadniony interes (art. 6 ust.1 lit f RODO), którym są wymienione cele. W związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych masz prawo: dostępu do Twoich danych, ich sprostowania, ograniczenia przetwarzania, wyrażenia sprzeciwu, przenoszenia, prawo wycofania w każdym czasie każdej ze zgód bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania przed jej wycofaniem, prawo żądania usunięcia danych. Stwierdzając niezgodne z prawem przetwarzanie danych możesz złożyć skargę do Prezesa UODO (Warszawa, ul. Stawki 2). 

Zawsze możesz skontaktować się z nami na adres email: daneosobowe@pwr.agro.pl, lub z wyznaczonym przez PWR inspektorem ochrony danych na adres: iod@pwr.agro.pl 
Szczegółowe informacje o przetwarzaniu Twoich danych dostępne są pod adresem: Brałem udział w konkursie lub podobnym wydarzeniu.


Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska

autor Beata Dąbrowska

Beata Dąbrowska

redaktorka "Tygodnika Poradnika Rolniczego" oraz magazynu "Elita Dobry Hodowca", ekspertka w dziedzinie chowu i hodowli bydła oraz produkcji mleka

redaktorka "Tygodnika Poradnika Rolniczego" oraz magazynu "Elita Dobry Hodowca", ekspertka w dziedzinie chowu i hodowli bydła oraz produkcji mleka

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Zmierz Kolbę Premium IGP Polska i wygraj wózek

Spółdzielnia hodowców roślin IGP Polska w terminie od 13.09.2021 r. do 18.10.2021 r. przeprowadza drugi konkurs na największą kolbę kukurydzy pod nazwą "Zmierz Kolbę".

czytaj więcej

Startują Pola Klasy S Kukurydza od Syngenta

Jak co roku wraz z końcem lata Syngenta zaprasza na spotkania w ramach Pól Klasy S Kukurydza. Udział w spotkaniu trzeba zarejestrować na stronie Syngenta.pl

czytaj więcej

Jakie są punkty krytyczne dla wydajności, zdrowia i rozrodu krów?

Od dłuższego już czasu do naszej redakcji dzwonią Czytelnicy z prośbą o szczegółowe zalecenia dotyczące rozrodu i długowieczności coraz bardziej wydajnych krów. Potwierdza to, że nie lada wyzwaniem dla hodowców jest pokrycie gigantycznego zapotrzebowania pokarmowego zwierząt na wysoką wydajność, które w tej kwestii jest kluczowe.  

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)